divendres, 15 de maig del 2015

VIES
No és cap meravella de foto. Si un recordatori  de com està el camp, com un tren ,  a pas de tren ! Intentava captar banda i banda, però és molt difícil. Havia ideat una estratègia perquè el maquinista  em deixés estar al cap del tren amb ell. Li diria que estic fent un report sobre diferents  alternatives al  color de les VIES que tots coneixem, sabem de diferents VIES VERDES, arreu, he assajta VIA GROGA aal BAGES- SEGARRA-ANOIA, La d' avui seria LA  VIA VERMELLA o ESPRIU - RAIMON de ROSELLES. Quan ja estic més decidit,  ens indensem  Ter amunt, desapareix la vermellor i les roselles es queden per la tornada a la Plana de Vic. És llavors que canvia el color.








De totes , trio aquesta , caldria més precisió però el tren hauria d' anar encar més a poc a poc i...
 la florida d' acàcies sobre el riu vorejant la via  és un espectacle. HeM passat de la VIA VERMELLA a LA BLANCA
D' acord que GIRONA està en flor, però aquestes  vies tenen un  encant i una extensió  brutals.
A partir d' aquí s' imposa la VIA del MIL  VERDS de primavera, però aquesta ja està tocada en una altra entrada. El que podria ser un llarg i pesat trajecte de tren  entre Barcelona i LA TOUR DE CAROL , té aquest alicients , entre altres.  Per a la  vista, un descans.
L' itinerari  té ara color d' estació


I  color de muntanya i  d' estació amb forma de muntanya .
Comença la ruta amb calor/color  de bici i de CERDANYA

















El pas de la CERDANYA al RIPOLLÈS  o al  BERGADÀ , sense ser un salt  tan sofisticat com aquest , és espectacularimmensament verd, amb la gespa tallada arran a punt per la juga d' estiu.




L' adéu a la Cerdanya es fa amb certa melanconia, però amb  il·lusió.Costa però els déus premien fent  possible la  vista de la VIA BLANCA de la neu  La pujada des de l' estació fins aquí, alta muntanya no és qualsevol cosa. Un molinenc m' anima com als del Giro o del Tour.  Li agreixo i li pregunto:
- Vaig bé per anar a Sants ?
Em veu nosécom i respon  amb una pregunta fonamental
- On vols anar ?
- A RIPOLL
- Cap problema, tot recte.
I em convé que sigui de baixada   Una  Immensa molt desitjada, també diuen perillosa,  GRAN BAIXADA DE CATALUNYA.
M' agrada aquest lloc,  a la dreta baixaries a la conca del SEGRE, cap a la dreta, la del TER. Les partions d' aigües tenen alguna cosa de indefinit tel:lurisme, imerceptibles  a simple vista , sobre el mapa queden aclaparadorament suggerents les VIES BLAVES. Per on correria aquí l'aigua  dels núvols d' ARISTÓFANES. Si fos possible carenejant des d' aquí, arribaríem  al PUIGMAL, és un viatge indefinidament mític pendent.
Aquí  ara el que està corrent  de valent és l' aire.

La "gran baixada" no enganya, alta tensió, inundació d' adrenalina, o d' acolloniment ?  Fa por pasar de llarg  de TOSES
Em prometo cercar les diapositives  de fa 35- 40 anys del poble quan em va sorprendre  la seva immaculada ruralia, com de poble aturat, petit costerut  i pobre  tot i tenir una estació de tren i donar nom a collada i cargolat túnnel.
No entro al poble,és a dir  no pujo des de l' estació. La por als fantasmes em fa posposar la cita per una altre ocasió.
Més que els fantasmes, dos noms, em fan

 
aturar més enllà i abans El RIGAT i ESPINOSA,

 
En la vall de RIBES  hi ha nuclis com aquest  amagats a pas de tren, que es desvetllen amb plenitud  amb altres medis com la bici, compte!, La carretera no és la nacional. Sembla una vall , molt travessada però poc coneguda en el fons. A ESPINOSA , la muntanya cau vertical  tancant la vall tant com pot, la sensació no és opresiva , ni d' aïllament sino de pacient espera del que sempre ha estat aquí.

Quan el perfil del TAGA apareix , sobre un altre nucli desconegut intuïm la presencia de Ribes i el final d' aquesta part de la baixada . Abans PLANÈS ens surt per sorpres al pas














El lloc poc li falta per ser idil·lic , alguna cosa resta aquíd' aquella pau i treva de fa mil anys. El paper del poste informatiu,  correpon a una ruta didàctica, aquí s' ha d'observar i dibuixar una campana.
Més avall, sense parar a Planoles ni pujar a Ventolà, Dòrria, Nevà i Fornells, etc.  queden per un altre dia,
el tram d' aquest  viatge iniciàtic, s' acaba,  el TAGA barra el pas. El que diem selva deu  ser una cosa  semblant, No?
És un dia de calor d' estiu. Dieuen de rècord pe en el maig  Crec que avui baixa tota la fosa de neu que quedava  a Núria, Coma de Vaca...
Ribes, nom sonor i típica població gironina  en la confluència de dos cabals  abundosos
Començo a entendre la geografia física d' avui
I la importància de l' aigua clara





Res no impediria el bany,però  es que a l' ombra tindria fred i millor ser prudent amb  "aigues tan potents, i nomenades.
Avall. El pas lateral  prou ample permet el pas  de la bicicleta  sense massa perill dels amics de quatre rodes, és carretera nacinal,però em faig un lio amb el número. No importa,  és un pas comunicatiu únic, vull dir isolat, inevitable, però amb reconades fora de mida, espero especialment una. Havia estat una via important ,un edifici com aquest , a LA CORBA, només és possible de trobar en una gran ciutat i heus aquí l' essencia del modernime, parada  PILAR PRIM  camí de l' alta burgesia muntanyera? 

I aquí volia arribar i parar:   EL PONT DE LA CABRETA Costa de creure que el pare del pare espiritual de Catalunya fos el comte OLIBA CABRETA, senyor feudal d' aquestes i d' altres terres  i   nét de Guifré el Pilós ( em documento amb PLADEVALL,  historiador ) De la toponímia del pont no tinc certesa documentada o contrastada, però, insisteixo , el camí , ara ruta carretera, és important, Joaquim Nadal per anar a Cerdanya, no utilitza cap altre  camí.  No sé si el cognom s' ha conservat com el pont o han calgut adaptacions menys  propenses a la  lliure associació popular tractant-se d' una família de tan gran poder.

Un lloc amb encant, amb un nom encantador.

Un altre nom amb molta història  CAMP DE VÀNDALS. Les tribus germàniques s'instal.laven prop de les ciutats, , a quantre passes de Ripoll  el nom d' aquest poble  el vaig aprendre d' una professora a primer de carrera que resulta que era d' aquí.
RIPOLL
Presideix l'  entrada a Ripoll  la fumarola permanet i constant d' una fàbrica ,com un avís de la vitalitat  d' una gran ciutat que mai ha deixat de tenir indústries fonamentals i sensibles  des de molt antic.
Forges , armes, energia i  culturals...
En la plaça del Monestir es fa evident el passat  en un alliónador  conglomerat   de construccions històriques.
El passaig per la ciutat no deixa indiferent, som en una gran ciutat.


En un indret de ferro , acollidor, quitectònicament premiat.
Transparent i comunicatiu amb les vies d' aigua .
L' ull que tot ho veu, penetra en allò més inerior i pensant que registrem ens registra.







I la febre circumstancialment  constructora  penetra i ens penetra en els racons més íntims, com aquest de Sant Pere

OLIBA, present des de l' ombra de la història,  ens contempla i senyala... un nou  camí ? inicia una nova via ?   Serà la ruta OLIBA, un itinerari a tenir en compte en el camí cap un nou i modern  pais dels Pirineus.
Me la quedo
Se la queda ?

Ripoll és gran. Un punt important per acabar i començar moltes vies
Adéu  !


EPÍLEG
un dia com avui, récord, de color i  calor  no podia acabar sino de roig encés
una via oberta sempre des de casa


























 
 








(ITINERARI LA MOLINA RIPOLL)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada