diumenge, 19 d’abril del 2015

TORTUGUES
La de ALICIA
La de la MEMORIA
Ambdues importants
També les del RIU ANOIA,
La xarxa natura /cultura crea imatges reals com aquesta. Un "Tàpies" ? Si i no.  És  un somier/tanca( tàpia )  d' un dels horts del riu Anoia amb una planta trepadora  de flor espectacular que un cop transformada en fruit/cor  s' obre  i la silueta perfecta queda  a la vista   dels enamorats/ caminants  en aquesta ruta.  Un tros de la Fundació TAPIES és aquí.
Tampoc necessitem anar a cap zoo. Ni esperar  el programa de la tarda de la 2.
Les tortugues  salvatges prenen el sol  davant: nostre ben visibles.A les roques  prop de l' aigua barreig dels rius, assequen les closques i quan la terra tremola al pas dels combois  ferroviaris s' amaguen , increíblement ràpides. Quan torna la calma, surten amb la  closca mullada  per sortir més maques i lluents  a la  foto:

 fotompm


La riba final de l' ANOIA  no és el WONDERLAND  de ALÍCIA però si és una meravella comparada amb com havia estat fa uns anys . L' aigua és veu clara, no és un zoo però  els animalets poden viure molt tranquils.









Un lloc per seure i  i veure rodar el temps.
Otis Redding estaria encantat  en  un lloc com aquest. La melodia de la seva coneguda cançó SITTING IN. THE DOCK OF THE BAY em serveix, la lletra  no tant, (parla de solitud, de tornar a començar, de ) Té un sentment més que melancòlic, trist
L' ANOIA no és el mar i aquestes tortugues no són marines com  la  MOCK TURTLE de ALICIA, i a més no són falses. Son autèntiques i vitals,

El capítol de la FALSA TORTUGA,  però que ens diu ella mateixa  que havia estat una tortuga de veritat , (en referència a una falsa sopa  de tortuga comerciada en temps de LEWIS CARROl se suposa )  és dels més corrosius  del conte, i imagino dels més difícils  de traduir , La tortuga explica a la protagonista la seva història,  que havia anat, quan era una tortuga com cal, a l' escola de tortugues, relata les matèries que tenien: llegir,  escriure i   les diferents branques de l' Aritmètica :
- AMBITION, DISTRACTION, UGLIFICATION, and  DERISION
( literalment traduit quedaria clar, també  de com  les gasta l' autor. La traducció de l' ALIANZA, era FUMAR, REPTAR, LA FEIFICACIÓN I LA DIMISIÓN,
 suposo en un intent d' acostar fonèticament els significatats en  ambdós idiomes.  Traducció que sempre m' ha fet gràcia , però des de l' original , especialment DERISION ( mofa, escarnio, ridiculeces, etc. ) la gràcia ja és demoledora )
La Tortuga també explica  que tenien MYSTERY,
MYSTERY ancient and modern, with Seaography
...

La tortuga té un important recorregut en la literatura,  i més antic que la bicicleta. Per ESOP... Però, què significava pel món egipci ? Ho deixo per un altre dia.
Si algú m' escolta, per favor voldria saber del curt de FREDERIC  AMAT , " MEMORIES DE TORTUGA" amb JOAN BAIXES I ALBERT PLA de protagonistes i amb text de JUAN  GOYTISOLO.
El busco des de fa temps  i no hi ha manera
Què deuen estar representant les tortugues a nivell simbòlic ?
No  menjaria mai una sopa de...
Clar que del riu ANOIA...és d' esperar  la més sublim de les substàncies incontaminades.



  

1 comentari: