dimecres, 22 d’abril del 2015

BICICLETA A INESTABILITAT  DE QUIM MONZÓ
PER QUÈ   POSA  BICICLETA EN EL RELAT INTITULAT ( de IN  TITOLAT  ho està, com quasi tots els del llibre )   INESTABILITAT
del seu  EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT  ( quaderns Crema 1992, p71 )
És una bicicleta circumstancial, quasi sense importància en la trama . Però hi és. Es tracta d' un dels  premis en un concurs de TV que el protagonista  està mirant. Hi participa,  li toca el premi màxim.  Quim no diu res de la bicicleta, no era el premi major Quim és  així !
Ja que hi sóc, dues pedalades més en el llibre
UNA: el protagonista  del relat  L' ADMIRACIÓ havia estat escriptor de novel.les críptiques en una etapa anterior. Ara , en una nova fase,  la  considera una etapa acabada...li semblava impossible haver-s-hi dedicat  mai, a la novel.la críptica.
No hi tornaria per res del món. La literatuta li semblava una cosa arnada , un art de segles pretètits. El futur , el present, no és als llibres  que ja ningú no llegeix , sinó als diaris, a la televisió, a la radio.I a la publicitat...
(  NO resulta difícil  imaginar la veu de QUIM mentre es llegeix la cita )
DOS:  El relat PIGMALIÓ,  p 39, comença amb aquesta frase mestra:
És una adolescent tan bella que, només conèixer-la, Pigmalió vol fer.ne una escultura. 
La darrera  paraula   tanca un relat més que mestre, magistral amb una de les paraues menys críptiques que des de Llull no la sentím  tan clara :
- Puta !   


1 comentari: