dilluns, 6 d’abril del 2015

EN SEGOVIA DOS
com HEMINGWAY quan les cigonyes emigraven 

I com  aquests i tots els que han fet pas
Hemingway  va morir   a la seva casa  en una vall de IDAHO. Per un reportatge de TV3  sabem que hi va escriure POR QUIEN DOBLAN LAS CAMPANAS. El report és un anar i venir per aquest Estat  dels USA en helicòpter  tot informant de les coses i persones  importants d' aquest Estat dels USA. Anant per l' aire es para especial atenció en la varietat de paisatges i espais naturals. Planures i muntanyes immenses. I aquí paro perque  m' ha recordat el pas per la Castella que envolta  SEGOVIA. Si a mi m' ho recorda...
Hemingway  dedica quasi  cinc pàgines   de record en el llibre, (ja esmentat en un altra entrada ) A PUNTA DE DIA.  És un  molt bonic tros de relat /record,  tant si ho va escriure ell com si és un arrenjament del seu fill.Patrick, i mastejat per la boca de la traductora.
Llegim l' inici d' aquesta parcela senyalada :
Aquell matí  no hi havia bons negocis ,  ( són  en un safari en terres  africanes ) però el millor eren les cigonyes . Mary només les havia  vist dos cops a Espanya. La primera  vegada va ser  en una petita ciutat de Castella, camí de Segovia
La prosa de Hemingway té la virtud de dir més que les paraules textuals. Ha passat manta vegades  que el sentit    no l' he captat ni a la primera, ni a la segona...  en el cas del conte curt COLINAS COMO PIEL DE ELEFANTE  l' he de cercar cada vegada que travesso planures amb amb pocs o molts elefants. Pot ser és cosa del meu anglès deficitari o de traducions poc fiables.Puc dir "no me n' enterava de res " ?  i ara tampoc ?
El relat acotat aquí de A PUNTA DE DIA, és directe en la primera lectura.   En la qüestió del sentit  no entrem ara,  per més que per  la finetra de la literatura  de HEMINGWAY poden   entrar   sentiments en forma de  cigonyes.
A Espanya, ningú no havia molestat mai les cigonyes , que són un dels pocs  ocells realment respectats i, naturalment , eren la felicitat del poble 
Bé i també entra el pintor "anglès" en certa forma - escriu-  batejat  JODER   per part de la gent  del poble perquè era l' única paraula que  sabia dir  en espanyol i que havia passat un cert temps a la vila amb una
 motocicleta 
avariada  i sense diners   - afegeix.
 Les bicis de Hemingway  no poden  tenir simplement dues rodes, han de tenir motor, era un personatge excepcionalment actiu; la bici li escau curta, curta. En aquest bloc, d' aquesta manera  amb moto, la deixem  colar de molt bon grat perquè és ell  i malgrat que en aquest cas  ens la presenti  avariada.
Havent-la vist seria suficient per  tancar aquí aquesta entrada. Però  val la pena continuar veient cigonyes,  aus  i elefants, com el propi autor i com tots, sempre en  emigració. Bé, les cigonyes  anaven i venien en aquells  temps  quan  les condicions eren unes altres a una i altra banda  de l' Estret.  Hi ha un punt de melanconia  en l' escrit , com de comiat  en una au com ell que  potser ja està deixant  d' emigrar  o només ho pot fer amb els records que la vida li ha anat deixant, sigui  de  les cigonyes  o de  la petja  profunda de ciutats  de pas com Segovia.

Continua  la narració,
Això era el mateix any que vam passar per Espanya  camí  a l Àfrica i ara ens trobàvem  en una selva groga i verda, destruïda pels elefants més o menys a la mateixa  hora que anàvem  a Segovia  travessant la meseta. En un món on passen aquestes coses, no hi havia lloc per a lamentacions

...
i havìem contemplat  SEGOVIA




...  i vam estudiar la ciutat com si l' estigués veient per primera vegada una gent que mai no havia sabut que era allí , però que només hagués viscut per veure-la.
Hi ha una virginitat  amb la qual arribes, només en teoria, davant d' una ciutat  preciosa o  davant d' un gran quadre.
Es refereix a Segovia, però jo penso que les paraules tal qual  les puc llegir, sense el "motor"  de Mary  es una manera d' acostament a qualsevol ciutat. evidentment  la narració de Hemingway  va per uns camins i carreteres molt personals , i aclara que la teoria  de la virginitat és falsa:
Jo m' acosto a totes les coses que m' han agradat   en aquest estat cada vegada , però és magnífic portar-hi algú altre , perquè alleuja la soledat.
Vet ho aquí! 
 





1 comentari:

  1. POR QUIEN DOBLAN LAS CAMPANAS
    MOTOCICLETA PER CON RECUERDO DEL ARCIPRESTEB RETMADO EN OTRA ENTRADA Y MUCHO CANDADO LIGADO A CADA PASO

    ResponElimina