dimecres, 1 d’abril del 2015

NÚRIA
primera imatge 



Foto de  mpm
Un determinat  progrés  amb unes rodes més invasores   no ha aplastat el paradís com podria haver estat  si  la força de les flors com aquesta  no s' hagués imposat en l' aturament de la  carretera a FONTALBA.
Aquell projecte queda en el  record. Un altre:  fa molts anys es feia a QUERALBS un concurs de rams de flors  I qui estava darrera d' aquell expoli ?  Suposo que ara és record. Com fumar en determinats  llocs,  arrencar meravelles com aquesta  en mig de clapes  de neu, ha d' estar del tot prohibit. Crec que ja ningú avui dia ho fa.   El HUSA, empresa que explota l' hotel  amb molta cura del guany a costa de... com sempre, decora amb flors de plàstic a dojo, totes les estances, ,per amagar el llautó  no  els cal  aquesta pamplina de cementiri.  Fora bonic fer desaparèixer tot aquest  plàstic  d'  un lloc que es precia, -  figura en lletres escrites-   de tinent graduat en alta  cura del medi.  És tan significatiu  com miserable de com l' estètica amaga l' estat de l' ètica en aquests establiments. Es podria deixar fins que arribi una altra concessió o una sensibilitat diferent que deixi les flors naturals al lloc d' on surten i les artificials  en  pau o en lluita contra el  mosquit tigre. 
Sensibilitat, que fa sentir la flor de la millor  estada, la d' en J. guia,  informador, i amb rams de conversa.  Per ell  podem fer un itinerari a plena satisfacció de neu i vistes.

 mpm Fosa de la neu,   inevitable esvoranc  de la massa de l' hivern per pas de la primavera
mpm
     
   NO ho sembla pas, ni  aquí ni, per descomptat, al fons de la VALL, la del NOU CREUS  







Visions parcials
Sempre la mirada és parcial














 Insisteixo en la mirada parcial  ¿com no veure  el producte interior elaborat pels animals que aquí han vingut a pastar  i que la neu ha conservat i rejovenit ? Els contenidors contenen un altre tipus de producte més elaborat però igual de present.  Seria com no veure e un retall de la història viscuda per veure el tros actual, o més recent com si estigués descosit de la resta. Per exemple la OJE regnava aquí  fa  més de 40 anys. N' era el gestor. Les autoritats franquistes pretenien un control estricte de  l' accés a la muntanya, no només aquí sino a totes  en general. Lloc de pas fronterer, immens inabastable, mai es va aconseguir el pretès "control"  Les fites de llibertat que assolíem a partir de les associacions excursionistes com CEC i la meva en la UEC  van   deixar una " impronta que encara dura.
Núria en aquells anys  ens acollia igual de tendrament com ara El xiulet del cremallera era més llarg i intens, segurament l' han moderat per por als  allaus.  La neu   inclinada cobrint tot i més despertava la covardia, que des d' aquell temps roman intacta, malgrat la roba tècnica i estris variats per circular amb més seguretat . Fals. El sentiment d' inseguretat cada vegada és més gran. Núria  imposa la seva força , o millor fa percebre  la poca meva al seu davant.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada