dijous, 16 d’abril del 2015

LLEIDA, recorda  MÀRIUS TORRES en un recó que han fet bonic de la ciutat , sota el turó de la Seu Vella, just  molt a prop dels ascensors de pujada


A l' entrada de la seu vella podem llegir aquest cartell institucional,


Són els  versos inicials del sonet  LA CIUTAT LLUNYANA. Prendre només  una part i fer-ne aquest ús és absolutament legítim. Millor això que res. Però deixar sense el títol i data ( 5 de març del 1939 ) és imperdonable.  És com escapçar  una part de la història. Ho han fet, qui sigui, per por  ?  Encara ?  Per evitar confrontacions amb els de sempre? Per evitar més "engangines"  de qui sigui
M.  em diu que potser caldrà esperar 300 anys per recordar  allò  què també va passar fa 75.
Segurament llavors  els comissaris que toqui podran posar tot el poema  de MARIUS TORRES  i qui sap....
La memòria personal, com el poema, afortunadament  és més àmplia, i no té cap por  de recordar  què va passar aquí durant la GUERRA CIVIL qui eren els soldats que com la ciutat i la gent   patien els bombardejos del bàndol rebel.  La seva història, la institucional commemorativa, no és la història que  dels   pares hem pogut  aprendre.
Quan hom puja al turó de  la SEU VELLA  i fa el recorregut per la destructiva càrrega d' història acumulada en aquest tros de ciutat, el poema  de MÀRIUS TORRES queda curt.  Un legítim  molest sentiment, de decepció  recórrer el cos de la memòria personal. 
Commemorar institucionalment és un fet circumstancial, recordar un  poeta  com Màrius Torres té sentit , però  recordar el PEPE i altres, un deure, ineludible   i més si és la primera vegada que fem visita  i en un dia d' abril, el 8,  molt senyalat

Heus aquí el poema sencer
 (  Jo li dedico al Pepe , perquè mai va prendre l' esperança,ens la va saber comunicar a través de la  seva  alegria , i ens va fer riure fins i tot explicant  anècdotes de  quan li va tocar d' estar  precisament aquí. entre mig de runes, bombes  d' una , com totes, miserable, injusta i brutal guerra   )

El vers va encapçalat d' unes paraules de BAUDELAIRE

LA CIUTAT LLUNYANA

"Aux captifs. aux veincus, à bien d' autres . encore..."
                                    BAUDELAIRE
Ara que el braç  potent de les fúries aterra
la ciutat d' ideals que volíem bastir,
entre runes de somnis  colgats, més prop de terra,
Pàtria, guarda'ns: - la terra  no sabrà mai mentir ...

Entre tants crits estranys, que la seva veu pura 
ens parli. Ja no ens queda quasi cap més  consol
que creure i esperar la nova arquitectura
amb què braços més lliures puguin senyar el seu sòl

Qui pogués oblidar  la ciutat  que s' enfonsa!
Més llunyana, més bella, una altra n' hi ha,potser,
que ens envia, per sobre d' aquest temps presoner,

bàtecs d'aire  i de fe; la dura veu de bronze
que de torres altíssimes s' allarga pels camins, 
i eleva el cor, i escalfa els peus dels pelegrins
1939

Edició COM UN FOC INVISIBLE, ANTOLOGIA POÈTICA, col·lecció Educació 62,  Cinquena  edició, juny 2012. Hi ha una reproducció del poema en forma manuscrita,

NOTA, afegida  per insatisfació del poema a mitges de la Seu

Lleida recorda una mica BALAGUER,no penso que sigui pel riu Segre només. Crec és més potent  l' associació amb la TERESA PAPIES. Inicio de  nou la lectura,  de QUAN EREM... per  retrobar referències de Lleida. Les trobo.També  sé que si torno a Balaguer  preguntaré  a ANGELS M. per aquells "PÀMIES DE BALAGUER"  com ella. Què hem podrà  dir ? Pot ser el seu silenci parlaran més que no les paraules.
És difícil fer-se càrrec del que som , d' on venim, i de qui estem més a prop.  A Lleida convé exercitar la memòria,  el no oblit . Els escrit de Teresa Pàmies ens facilita les coses. Des de la lectura a l' abric  de la porta d' un dels molins  de PUERTO LÁPICE, no havia tornat a obrir el llibre fins avui, aquelles paraules llegides sense massa entonació, excèntriques en aquell lloc , dedicades a tots els que com ella EREN QUIXOTS  van quedar  escampades per aquell  vent. Avui  vento  de nou.
I com era d' esperar:  (no)  trigo,  collita immediata. I allò més important aquesta Teresa,  de Balaguer com la d' Ávila fa no res, ajuden  també a destriar amb claredat el gra del que només és palla  a nivell de pensament.
MÀRIUS TORRES no és mencionat per Marià MANENT.  En l' Índex Onomàstic  de l' OC, no apareix el seu nom . Deixo  a tots dos que els vents  se'ls endugui. Religiosos, missaires, devots de sants   que cada vegada  s' allunyen  més de la meva devoció, ideològicament parlant, evidentment
Vida i obra de TERESA PÀMIES s' ajunten més al camí que van seguir els meus. En una guerra que  no està acabada, convé saber amb quin bàndol hom vol estar,, si més no convé saber d'on van i cap a on van venen els trets, per  fugir si   vénen baldades. En una guerra inacabada com aquesta la psicòlogica  evidentment també continua i cal estar sempre "sobre /avís  ja que  la propaganda és essencial, els "contrarrest " imrescindibles, la memòria  un pou a encegar tant com es puga., les "pedres" eina de combat, etc.
A llocs com LLEIDA amb tantes ferides mal tancades,  és impossible que  no es desperti. El dimoni de la GUERRA  d' aquesta i  de totes, "anda suelto,  ara  i arreu, és cosa de la mateixa vida històrica, acallar-lo no serveix, crida més,. La maleïda guerra " n' est pas finie"
Quasi diria que  no és mala la comparació amb la vida de la SANTA ara que ja té 500 anys. Per a mi  vides exemplars literàries, que no és poca cosa per saber què  dir del món i com dir-ho, però per sobre de tot com  no callar.  Si amb Marià Manent   contemplo meravellosos núvols i bonics paisatges, Teresa Pàmies em fa viure unes realitats menys fugisseres.
 I  la carta de l' ANTONIETA dirigida a l' autora   em "revulsa"   En trobar una referència que pot ser oportuna sobre Lleida,
 "l' ajuda als presos de Lleida"
quedo jo pres  de la història que l' acompanya.
No és fàcil de pair l' amargura que deixen les explicacions  sobre les vivències de la pròpia  autora i aquelles que l' ANTONIETA li explica. a partir de la derrota del 39. Escruixidores. Aprendré per sempre aquesta paraula.  A Lleida hi havia presó i presoners , no costa gaire de pensar on eren confinats. Deixem la imaginació a banda i centrem en un detall important: la caiguda de l' ideal  que suposa per la supervivent i derrotada  Antonieta quan va negar  l' ajuda  que li era demanada per una   antiga companya que li demana ajuda pels presos de Lleida. 
Ai dels ideals ! Ai de la memòria que crema !
Text imprescindible. Definitivament  Teresa  és en el meu camí. Dels meus. 
Ja que va de presons, i El poema de Màrius Torres te  presoner,   prenc uns versos  que Teresa Pàmies fa esclatar  entre les explicacions, repeteixo, ESCRUIXIDORES  sobre fets històrics  viscuts i recordats Versos fets per  HO CHI MINH quan estava presoner a la Xina  uns dedicats al so d' una flauta que un pres tocava  i els altres a la rosa:

De sobte, puja a la cella un so nostàlgic,
l' accent del qual esdevé queixa, 
i el ritme sanglot

N' hi ha prou que la flaire de la rosa 
entri en una presó 
perquè udolin en el cor del  presoner 
totes les injustícies de la terra 
  

1 comentari: