dissabte, 1 de novembre del 2014


VIA VERDA
OLOT__________________

                   
No es pot pas negar, em sembla,que les muntanyes són ben fetes. Josep Pla, QUADERN GRIS


... tot espera ésser mirat, recorregut, après. 
Josep Pla, EL CARRER ESTRET






 
NOTES OBJECTIVES DE LA RUTA
Data: 31 d' octubre del 2014
Altres dades:
1.TRANSFER: de RIPOLL a OLOT., va càrrec de dues noies de OCI ACTU PIRINEUS, activitats esportives i turisme ( www.ociactiupirineus.com ) El seveis és fenomenal. Val molt la pena tenir auxiliars com aquest, permeten un gaudi més profund de les meravelles de la ruta en obviant els mes de  30 km  entre Ripoll i Olot  sobre el cos. Compt amb ells per continuar tot pedalant per la zona.

2. Igualment es pot comptar  amb CAMPI QUI PUGUI:  Centre de Bicicletes. ( www.campiquipugui)
Estan ubicats a l' estació de LES PRESES. Molt amables, em fan la foto,  professionals del tot, Dues coses:
una, la seva  informació sobre la suvitat de la  ruta  m' acompanya fins Girona. Tenia pensat només arribar fins a AMER. però des de COLL D' EN BAS, jo diria fins al final, es pedala en baixada contínua.és ha dir no pèdalo gaire, per això puc arribar a Girona sa i estalvi i  descobreixo per mi mateix que la ruta ÉS UN REGAL.    Ni se te ocurra a certa edat  condicions físiques de fer-la en sentit Girona Olot. 56 Km poden pasar més de pujada I dues: en al foto inTteerior que em deixen fer a  l'interior de l'  estació apareix un suggerent  BICICLETAS SIN FRONTERAS, un títol així es com una troballa, en un lloc absolutament idoni,  preguntaré de què es tracta.

3.AMER,  sembla fet tot ell sobre porxos. la lectura que faig de ls escrits públics i del gegantí COMIC  de la seva PLAÇA  em planteja la necessitat de fer entrada a part.

4.OLOT. l' art públic de la ciutat mereix reflexió en una altra entrada. Per començar ja quan prenem els cafès( amb bici no em cal benzina , potser la del QUIM , si , però sense aquesta del café matiné,  el motor no m' arrenca bé )  en un establiment  prop de l' inici de la Via, el jove  barman que s' identifica de TERRASSA, però ara olotí  des de fa 20 anys, ens fa una plena mostra d' art sobre la superfícies escumosa del cafè amb llet i el tallat. Si, el noi crec que artísticament és olotí fornit, i format.  Serà que aquí a tothom se li pega l' art, o és la força volcànica present i latent de la terra?  Un art efímer, premonitori de la ruta. A continuació  me`n duc el nens desvalgut  del carrers d' Olot amb la seva  bufanda groga al coll   a passar la FESTA DE SANT NASCÍS, el planto a l' escultura, d' ALFARO ?  No hi serà però jo sempre le tindr així marcant com una icona  de la per a mi  gegantina  ruta.
5.El TER, riu que travessa per quasibé tot  aquest blog,  aquest tram d' avui el pillo   al PASTERAL, a VILANNA, a SALT, em costa d' entendre la seva geografia  i el pas de la PLANA DE Vic, al Gironès. Talment sembla una gegantina font de la Cellera  o d' Amer  que surt del muntanyam, de cop  i aboca la seva catarata  amb colosal força i de plenitud cabal,  a les planes  de Girona. I és el mateix TER de la pixaradeta del gegant  BASTIMENTS ?   Enveja LLOBREGAT, molta pixara a Castellàr peró...
6. VILANA, lloc sorprenent en la ruta, ideal localització per la versió catalana de les bicis del maiz. Sorprenent perquè les antigues estacions  del carrilet estan reciclades, en dependències municipals, llars  d' infants, llocs d' acollida,informació, serveis de bar...  . La de Vilana ,no. Sembla que l' han deixda com testimoni del pas  del temps.
7.JOSEP PLA, espia des de  la meva motxila tota  la ruta d' avui.  Em prenten enamorar , una vegada més,  amb les seves paraules Joan, Poeta trobat al tren de tornada finalment em posa les coses només una mic a puesto. Com puc fer per reconciliar ÉTICA i ESTÈTICA ? Homanots!
8.PANÍS, el cultiu del blat de moro acompanya bona part de la ruta, el cami del CARRILET,  és un CAMÍ DE PANÍS. Important i clau en l' economia. Confio més en LA FAGEDA.    Ara, les panotxes ja estan recollides, el color de la planta escapçada és de tardor. Prop de BESCANÖ  una tremenda màquina  amb unes punxes enormes em surt al pas. Dedueixo que és la màquina devora restes.  Si alguna vegada  algú cerca localitzacions pel film LAS BICIS DEL PANÍS, versió catalana  del famós llibre americà., la ruta d' avui i especialment VILANA,és ideal,  insisteixo  El panís  ara escapçat  deixa  veure molt bé  en tot moment el paisatge. 
9. Arxiu de la MEMÒRIA  personal:
A) La VALL D' EN BAS .és un SENDER DE PUTXINEL-LIS DELS CLACA , ho recordem en el seu FER I DESFER SENDERS DE PUTXINEL.LIS, JOAN BAIXES I TERESA CALAFELL Per ells en aquest llibre que una vegada van regalar al TIM de MARTORELL , cada any venien., relaten que van anular les funcions previstes a AMER , LES PLANES, , etc, la cosa no va anar bé, els començaments no semblaven fàcils, trencar amb l' estil imperant   fa 40 anys, tampoc, però ens van seduir del tot i encara rutlla la cosa i no només en la meva pensària.
B) CREMAVERUNT, de JUST CASERO quan arribo i veig el fum d'  algú cremant  rotolls a l' horta de Salt  amb el perfil de GIRONA mig amagat al fons entre el fum i LA DEVESA. És inevitable el record segurament per  la força d' aquelles vivències a Girona per més anys que siguin passats.
10.LES FOTOS DEL FINAL , El pal verd i groc  és significatu . En certa manera és una sintesi abstracció  del color de la ruta Al costat hi ha aquesta escultura  que forma un espai com una caixa. La foto reflexa el senyal de tràfic.STOP. Jo la lleixo al reves, POTS o S POT és el que em diu el mirall . Si, he pogut arribar al final, puc.
11 I aquell ARBRE SOLITARI al mig DEL TER  ? Se m' ha colat a l' inici.  El deixo.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada