divendres, 21 de novembre del 2014

MAGAROLA

















ABSÈNCIES
Deixo que el gran riu  s' endugui la riera. En aquest punt és una platja nua, perfecta, vitalment fluvial,  plena  de sorres fines i còdols  esgotats.
Segueixo l' espectacular ramblada fins Esparreguera, sempre per la llera.  No hi ha cap més camí que les marques d' una força  immensa, que sembla ho ha arrabassat tot.
L' aigua circula dins d' una canalització de ciment , com una claveguera que l' haguessin volgut desenterrada i no en el subsol, a cada tram, un tap de ferro amb la corresponent estructura encimentada recorda que potser circula alguna cosa més que no aigua.
L' aigua està absent, la seva força , no.
L' aigua, la que mulla, es fa tangible molt amunt, brolla modestament de terra mateix forma un riuet, que aviat  es fa invisible.
Sorpren la netedat  de rastres  tipus  humà propis d' abocador descontrolat, aquest seria un  lloc perfecte, lluny de mirades urbanes solitari, accessible... I no,  ABSÈNCIA important  de restes no naturals.  la por i l' angoixa d' estar en un lloc que sembla verge augmenta. estarés circulant per un lloc protegit ?  les roderes de camió, alleugeren la mala consciència fins els ponts de les autovies. A partir d' aquí la tenebror augmenta, els marges es fan més opressius i les parets més altes. No hi ha roderes de vehicles i tampop de bici. Uf !,  a la meva dreta les naus industrials del polígon semblen muralles d' un castell inexpugnable. Em té atrapat  sense sortida, qui sap on i quan podré eixir !
Amb la  figura humana absent, sembla que el grafiero vulgui compartir  alguna cosa del  sentiment que aquest lloc transmet
Les rieres tenen mala fama en general. Un aiguat les transforma en violentes i imprevisibles  camins de  forces naturals incontrolades. que poden ser mortals  com és el cas. Fa fressa pasar per un lloc on  saps que algú ha deixat la vida.
Em fan saber que aquí va tenir lloc un episodi de la guerra de 1714. Les cròniques  nomenen EL MAS MAGAROLA . caldrà estudiar si és o no absent  en l' actualitat
MAGAROLA, és  el nom de la publicació d'   ABRERA  dels anys 70,  fins... 1980 ?, Una altra absència. El nom de la revista, em va portar l' interès  pel nom geogràfic i pel lloc , mil vegades sobrevolat en cotxe, en el carrilet,  poques a peu ,  i algunes travessada en la bicicleta  per sota els ponts cami d' Esparreguera o d' Abrera, és la ruta a peu a Montserrat.
Una pelegrinatge per  aquesta riera des del riu fins on sigui possible s' ha de fer, al mennys una vegada a la vida. Un lloc tantes vegades vist, si els peus - poc pedal puc fer- no el  trepigen pot deixar un buit massa gran en la geografia mental o  un espai en blanc en el mapa de cadascú, i com aquells mapes d' Àfrica  antics, que jo he pogut veure encara,que digui territori desconegut.   Per conèixer un pais a fons cal endinsar-se també en les seves rieres, estic més que convençut si es deixen o no són espais protegits o paradisos perduts.   Els talls que ha deixat LA MAGAROLA  visibles riera amunt, l' ample    i fèrtil plana en el seu final , la platja fluvial, són pàgines geològiques que ens parlen  amablement , malgrat  les aparences ,  les absències i els episodis de natural desbocament.
La sortida de la riera la puc fer per un caminet que porta just davant el conegut  paisatge que porta penjat darrera  el camió  allà aparcat, es tracta segurament d' un camió que fa ruta per països estrangers que entenen que les rieres de Catalunya s' han de conèixer i compartir   
Les absències , també







Aquest carrer d' Esparreguera fa memòria històrica. En ell PARA  la bici, i RES més, jo acabo la ruta d' avui. És el primer carrer  venint del sud  i relativament a prop de LA MAGAROLA, pels ponts  o lluny en la corba que jo he volgut seguir.
Les formes informes,  tremendes surrealistes, de natural salvatgina de la MAGAROLA i les sensacions agobiants,  queden enrere, com   aquell paisatge somiat  una nit  que, com a tal somni, feia la funció de tallar i obrir  la superfíe  de la  terra per aprofundir en els misteris que ens deixa  al  descobert
Els  PARAIRES  avui dia són també com un somni  absent.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada