dimecres, 23 de desembre del 2015

MY OWN WALDEM

No sabia fins ahir que el  WALDEM POND  existeix  de veritat.  Llegint  l' obra de THOREAU, escrita a mitjans del XIX,  amb el relat de  les vivència en aquest lloc concret,  asalta la preocupació  que un lloc "sacralitzat " com aquest hagi desaparegut, i hagi pogut estar sotmès a urbanització despietada, com tants d' altres,  o a una dessecació física, dessecat, ( com un   IVARS  més dels EEUU ) 
No. No és així, sembla, un lloc preservat , i sobre el mapa , les dimensions i forma són coincideixen amb les dimensionades , dibuixades  i viscudes intensament per THOREAU, fortunately.
El podem visitar , recórrer , hi ha un path que l' envolta. Les mides són relativament petites. les dimensions com metàfora , lloc de reflexió, a traves de l' escrit del gran caminador THOREAU,  són immenses.
La lectura  em porta a pensar en el propi  territori i les vivències que en ell han tingut lloc.
Jo tinc el meu WALDEM, una conclusió directa del llibre,  un territori ric per tot el que m' ha donat, tot el que ens ha donat  i ens dóna encara,  no importa que no sigui  una llacuna ,  no importen les formes externa, l' important és el somni  que ens ha vehiculat.
Ah,  però vols dir que queden  WALDEMS  ?  Si , però no en forma de paradisos perduts, ni en cap lloc extern,  segona conclusió a què  ens guia THOREAU pel camí  WALDEM,  no és a fora.
 No sabria distingir què és més modern en Thoreau, aplicant el que estic aprenent de GOYTISOLO,   si la  manera com  descriu   o el que va fer.  Uno de los grandes.  El noi  de DOCUMENTA, no va dir la paraula interessant  nomenant THOREAU  amb intenció d' afavorir la meva compra de gènere, ho va dir com aquell que vol compartir un tresor trobat.  
 La mirada sobre el territori  en la darrera caminada  va  donar que pensar  en l' immens regal que molts  tenim  tan a prop, i que compartim amb altres muninicipis
Heus aquí  el meu WALDEM.  La intenció és completar 54 capítols facint les citacions de  Thoreau , una manera de ordenar tant les notes del llibre, com l'   àlbum de records, les  imatges són sempre de la darrera  caminada.  
Totes les cursives corresponen al lllibre WALDEM de l' editorial Errata naturae. 2013, el traductor és Marcos Nava Garcia , manejo la Quinta edició,de 2014. . La bibliotecaria  quan li vaig demanar el llibre deia que de THOREAU només li sortia  un títol al catàleg  LA MUCHACHA DE DOS CABEZAS, no el Waldem que li demanava.  Jo li vaig dir que no podia ser, que un títol com aquest no em quadrava gaire  amb  el que sabia, d' ell  ( des de GROS )   i si no arriba a ser per la localització  prèvia per la meva part a la pantalla de l' ordinador...  endevines el perquè de la confusió ?  

 CHAPTER 1
LA MUNTANYA DE FANG
Lo más cercano a cada cosa es el poder que modela su ser. Junto a nosotros se  ejecutan  contínuamente  las leyes superiores . Junto a nosotros  no está el hombre que hemos  contratado con el que tanto nos gusta conversar , sino el obrero cuya obra somos nosotros
La pluja, al pati d' aquella primera  escola, obria la possibilitat, quasi sempre aprofitada, de entrar en contacte amb una matèria  nova: EL FANG. Ni  es comprava fang empaquetat  ni existien els treballs manuals, només teníem aquella subtància primera  i el nen que experiementa  amb allò que troba a mà,  el modelatge vital amb el  regenerós regal de la MUNTANYA  no va fer més que començar, la humitat   encara es conserva.  
 2
ROQUES DRETES  
Una a l' inici , tothom la coneix, , en canvi la següent, la que dóna nom  a un carrer del poble de Castellví, és encara, per a molts,  en aquest moment, un misteri. En Joan COROMINES  menciona un lloc amb aquest nom en una de les seves excursions  de pas pel poble, , lloc on fa nit  per pujar a la CREU DE L' ARAGALL  Qui més em  pot donar raó  de lloc ?  Evidentment els habitants  de la tribu propera   abans no perdin  saber. Jo ho vaig intentar però l' imaginari  no  quadrava.  Estic segur que les coses fins que no tenen nom ni les veiem, i segurament  he vist sense veure, el paratge.

3
MARQUES

en realidad nunca estamos solos


Thoreau llaurant , escardant  el seu cultiu  trobava objectes, fletxes d' indis, ell parla  amb molt de respecte de  la nació. que va habitar aquell territori abans.  Llegir els senyals que altres han deixat és un deure de respecte vers nosaltres mateixos.  JAUME AMAT ens va fer llegir, descobrir, ( descobrir, és obrir, escardar, llaurar  )  una vegada  les marques  sobre les roques vermelles, marques que van deixar  les  cunyes, tascons   que  el pas de l'  imperi de ROMA ens  va deixar. Si no fos per les marques no  veuríem la factoria,  pedrera que una  vegada va  ser.

El filat invisible de la història deixa marques , forats,  no sempre tant visibles com unes petjades al camí,  o els conductors d' energia  elèctrica,  Lo que fue somos , lo que se hizo, nos hace.
4



¿ No me entenderé con la tierra ? ¿ No soy en parte  hojas i materia vegetal ?
5

En él se había desarrollado ante todo el hombre animal
6
y yo mismo  he contribuído   finalmente  a vestir el fabuloso  paisaje de mis sueños de infancia
7
LA ROCA D' EN JAUME
Los pinos  están aún  aquí, más viejos  que yo
Vivia pegat a la muntanya. Deia que es dutxava  sota la cascada que es formava al fons del torrent que li quedava just al costat de la casa on tenia el seu pis.  Podava els pins   i de ben segur que alguns han sobreviscut a la dues  cremes  gràcies a ell. Havia pensat, dissenyat i tenia ja el dibuix d' una casa , ens va indicar el lloc i com havia de ser: una casa romana, en el camí del ROCAFORT, Era algú plenament vinculat  a la natura igual que a l' art, crec que un amor alimentava l' altre,  era el salvatge  THOREAUnià  per excel·lència, de  civilitat continguda  i visible  per totes les  parets  que se li van oferir.         Si una persona pogués tenir un color determinat, el seu seria el dels esgrafiats que va fer i perduren , el mateix que tenen pedres i  roques  que ens volten aquí.  Quina és la roca, pedra  que podria tenir el seu nom ? Una només ?  per que no    LES ROQUES  D' EN JAUME.   
he pensat en ell quan  Thoreau, diu d' algú que ell va conèixer: 
Allà donde  dirigièramos nuestros pasos  parecía que la tierra y el cielo  se juntaban,   pues su sola presencia  realza la belleza del paisaje.

... la naturaleza no puede estar sin él.
El arte tampoco.
Entre el PAIRET i  el cami  alguna vegada vam passejar amb ell , és un lloc més que bonic, en els pins es nota la seva mà , crec que podrias ser el bosc de l' AMIC  AMAT,


 8
las puntas de flechas  que iban apareciendo mientras escardaba hablaban de una nación ya desaparecida  que había vivido aquí antiguamente...
"Thoreau tenía una habilidad  mágica para encontrar  lo que los indios habían dejado" diu  algú que el va conèixer  ( nota p.  166 )
// TALLO AQUÍ, no cal escardar més,  per avui és suficient. Cas que sigui del teu interès puc  continuar compartint.  La riquesa del nostre WALDEM, com pots comprovar pel teu propi peu, és difícilment esgotable.  Apunto noms dels capítols  in mente,  son  com flaixos,  del microcosmos  que un lloc com aquest a tots ens pot despertar,  

una forma d' ordenar  fotos i notes,  si arribio a 54, bé i si no també, per què aquest nombre ?
9
GINESTA

10
CLUB

11
PRESAS
12
AIGUA
13
MINAS
14
PLANTES
15
 AGUIRRE 
16
MAR
17
CAN CASAS
18
NEU
19
LA CREU
20
CORBERA
21
CAN MITJANS
22
GARJOLA
23
AULA DE NATURA, excursions de risc
24
ESCALADA
25
CASTELLS
26
EL PALAU
27
CONGOST
28
SANT ANDREU
29
GELIDA
30
MONTGOI


31
J. U.. I ALTRES  que  estic segur que en ànima hi són

32

MICORELLA 
 ho diem així,
33
PLOM
34
CONGLOMERAT
35
ETILENODUCTE
36
ALFAQUE
 37
VIOLETES
38
MOTOCROS
39
QUICABAS
40
INGENIERO  A C
41
42
EL PRIMER SOL D' AQUELL  NOU ANY
43
BRUTUS ens guià per la selva on  estan les runes del castell 

etc.


CAPÍTOLS FINALS .
51
CAÇADORS
La imatge me la trobo una vega per  any  sempre va acompanyada d' una certa  irracional por  a ser batut, cosa que obliga a caminar amb no menys certa precaució, no pel senglar ferit  , que diuen pot resultar perillós sinó pels   homes armats i els seus  gosos ensinistrat per perseguir el que sigui., que sempre i en qualsevol moment poden aparèixer    
Thoreau és en un principi ambivalent des del punt de vista ètic  amb  el tema de la pesca i de la caça, Finalment  diu això
Hay quien corre a Africa del Sur  para cazar jirafas, pero seguramente no es ésa la pieza que   busca: 
¿ Cuánto tiempo es capaz de pasase un hombre cazando jirafas ? La agachadiza y a becada pueden proporcionar  también una curiosa diversión , pero  creo que seria una caza más noble  pegarse uno mismo un tiro en la cabeza
52



53
CISCO, CISCO, CISCO
Cuando termina la obra de una vida, que tal vez sea una tragedia , el espectador sigue su camino
54


.........................
 EPÍLEG,  apila
 TRONCS PER LLENYA

Todos miramos con cariño nuestra pila de leña 

Per celebrar el pas de l' estació que avui dia 22 comença , més que suficient.  Per passar l'  hivern alimentant qualsevol foc proveidor d' imatges...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada