dimarts, 8 de desembre del 2015

CLAVÉ  en CLAVE
freudiana:
FREUDE HABEN  in Freud e 





Perdo dos noms  just en aquest punt:  LA PLAÇA DE LES HORES.

Els recupero

i de pas- mai millor dit-  reitero la confiança en la creença  que aquests lapsus, o fallos de la memòria tenen un perquè..
el tránsit per textos   fundacionals  em tornen  a puesto ( del que parla  E  LLEDÓ )
El Dr  Lluís Folch i Camarasa entranyable i gran mestre ,  llegia, ( les obres de Freud ) com  si d' una una novel·la es tractés.
No recordo que parlés del plaer de la seva  lectura,  li donava   per suposat. I ho és  i més sense sense l' obligació d' haver de  rendir cap compte.   I més tenint en compte que - descobriment d' avui, explicat pel mateix FREUD - en el propi nom porta la cosa.
Un lapsus, és un indicador, com se sap, i   estic tentat de pensar que les pèrdudes   esmentades   han indicat un camí  per   una lectura més minuciosa i  i clara  dels  llocs no només de   la història personal  sino també de  la col·lectiva.Un a manera de preparr un encontre del passat amb el present per tal que esdevingu un sentit  reparador,  de les ferides  que sempre deixa el trànsit per la història
La forma freudiana  del relat estic segur, que cala en autors com Benjamin.  L' impacte en la literatura no  es pot deixar   de banda, PROUST , JOYCE, etc, , la marca  feudiana  no es pot amagar,  Els continguts per exemple el sentit  de l' arquitectura com el somni d' una època  del que parla WALTER BENJAMIN en els PASSATGES  no crec que s' hagi de desvincular dels descubriments i maneres del geni de VIENA.
Les cites que Freud integra en els seus escrit, recorden les benjaminianes, si  bé aquestes poden ser  el que podria ser un garbuig- no va tenir tan temps de l'elaborar o construir més  -  en benjamin en freud tenen una orientació més  definida.
 A aquí anava: el  al mètode. l'' associació lliure
Saber d' on vénen les coses, el perquè s' ha construit com s' ha fet , permet de pensar els detalls , les cantonades, la numeració de les cases, de els noms dels carrers,  i alhora comprendre més el S de l' que mira. i que associa, és a dir relaciona  dades , detalls, indicisi,
Sens dubte,  quan  Benjamin afirma que en les construccions  del parís del  XIX impera el somni , de somiar (en l' arquitectura, en les construccions , la modernitat era de cristal y hierro ) és una manera   d' explicar el pequè de les coses  i d' on vénen.
La seva explicació va més enllà  :  pretén  despertar.nos d' aquell somni.  El XX ha de despertar del somni del XIX. Com no continuar per aquet cami de segle en segle fins  els dos que tenim entre mans  ?
El mètode freudià  pot mostrar ben clarament un camí a seguir, , seguir-lo o no  ja es qúestió de volntat, atreviment o inconsciència de cadascú.
Cualquiera que escriba  sin haber Freud pueda hacerlo  pero creo que es mejor no hacer mucho caso de la  TONTERIA de ERASMO  i elogiar  conocimientos Y métodos que otras han legado que de eso trata  su libro  bajo el mantel de la ironía.
Ni el mismo Freud  ignora los caminos que otros  han abierto ni  oculta los propis  y se  s' explica  a través de si ,  amb lletra clara  i  no amaga exemples fins i tot familiars, una  autència delícia, la millor deles novel·les , un apasionant relat  que ja el voldríem molts moderns o postmoderns.
FREUD, no se n' amaga de la seva presència en les coses que explica,  ( aquesta és la seva aportació ai que altres com , infinits recullen, o no ? )
 tot posant exemples personals,  i alhora que  explora,  en la literatura (  menciona   CERVANTES,per ell un  referent , exposa un  episodi d' una de les sentències de Sancho  en la  Ínsula  Segona part del quixot... )  Cita DARVIN I NIETZSCHE, explicant què van dir sobre el funcionament de la memòria.    
No sabia q FREUD amb una E  o  acabat en EN en l' idioma alemany, vol dir ... busca-ho tu. Però el nom FREUD  porta la cosa.
Un plaer Sr freud
Com torno ara  a llegir això que diem literatura ?
Sempre a la recerca del nom perdut . a la recerca del que deixem enrere
El sentiment de pèrdua  en Benjamin duria ser molt gran , agreujat per la persecusió del nacisme, la recuperació, a través de l'escriptura ,   podria ser un  dels sentits  de la seva obra sobre Berlin...
L' encontre del passat amb el present  sempre és certament  problemàtic
L'art dela memòria és un art de construir, Freud dixit

La mirada al passat és una cosntrucció , però som deutors de qui ens ha  precedit. 

aprendre con Frued i Benjamin  de la mano, i de todos los que arastran  una manera de de estar, de pasar y de comprender el significadode las cosas que pasan

---------------------
l nom FREUD ) porta la cosa  FREUD E  o FREUNDEN



S




I sin querer llego a NIETZSCHE  citat pel mateix Freud.
Un passeig pels carrers  de  llibres
DARWIN
DAUDET
la relación con aquel que uno deja atrás
pero que emerge
nos perturba en al apreciación de las cosas

En aquest encontre , em recordes, qui eren els habitants de la casa enderrocada de l' esquerra, , recordes LOS MAÑOS  del super   i que darrera   habia un obrador industrial d' una important pastisseria.
 canvis

Si algú per recuperar el  seu TEMPS PERDUT va escrire la immensitat  que va escriure, jo en aquesta PLAÇA  només recupero de l calaix de la memòria  dos noms  circumstancialment esborrats. 
Si a Barcelona hi ha un CARRER DELS PETONS ,  el CARRER DE L' AMOR , un d' aquells noms que venen quan oblides el de veritat, queda per sempre més  fixat en  el callejero personal.
Continuem  ? Baixo pel CARRERÓ  una vegada més ? Quin és aquest impuls que mou el present amb tanta força?
........................

La POSTAL amb B de Barcelona ( a Gelida )  ( La mirada no seria la mateixa   sense la sensibilitat d' una bici  )
És un encàrrec. Vaig  vaig dir a B que la fes, jo  no portava el móbil aquell dia.  És una imatge d' una imatge, el vidre reflexa el lloc on està exposada:  la GRALLA DE GELIDA. És d' esperar que el bon gust del Pere en oferir el local de manera   freqüent com sala d' exposicions  a  artistes , tingui continuitat  amb qui agafi el relleu  de la gestió d' un bar tan emblemàtic.  Molta salut Pere en  el camí de la teva  jubilació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada