divendres, 17 de juliol del 2015

FOIX (  J.V.)
Saben els déus per quins senyals  i còdols
El ritu vell mudeu  pel taure ibèric 
De Les irreals omegues, setembre 1936



Me n' alegro de no trobar cap bici en els seus escrits avui . He tingut a les mans les obres completes i les he deixat, he preferit  les de MARIA  AURÈLIA CAMPMANY , em fa sentir més segur , si he de trobar alguna cosa que no sigui la sorpresa d' una bicicleta foixista.
La pura literatura cansa de pura. En realitat ,FOIX  no és que cansi  és que desperta sospita.
Deixeu-me sol , que só molts 
D' aquests molts que diu que era , un frapa mot. Aquell,   diuen,  que  si no va abraçar, si admirar  la ideologia feixista els inicials anys vint. De la publicació MONITOR on es veu que queda reflectida el seu pensament no es parla gaire, Passen de puntetes, sense massa profunditat. JAUME VALLCORBA, escriu sense embuts en  un article a la VANGUARDIA el 2002. Aquest article és criticat per la etiqueta excessiva de feixita que clarament se se li dóna i que el propi poeta afirma... luego me hice fascista... En fin,cosa d' especialistes !
la sombra de la sospita  plana  sobre la brillantor de paraules que perden volada quan una de les veus  que hom pot tenir  deixa  escapar aquesta de tan poc presentable afimació 
¿Passa alguna cosa si algú ha sestat  mussolinià  els anys vint , si encabat els 30 és demòcrata i pertany a un partit com déu mana ?  I a més si la seva ideologia, coherent  amb la  defensa dels interesos de la classe a la que pertany, classe  de botiguer , en el cas de FOIX , recordatori  important , de  pastisseria famosa.
¿ Passa alguna cosa perquè algú pugui haver estat comunista  si ara és un demòcrata convençut que creu s' ha de juntar amb  els fervents servidors dels interesoso  de tots, inclosos els del capital i per descomptat patidors  botiguers ? Quan els comunistes podien ser   la nomenada     GAUCHE DIVINE, ¿posaven en perill els interessos de la botiga familiar dels seus pares o ancestres  ?
Com es muden la ideologia, cas de fer-ho,  és una cosa a estudiar  en qualsevol escriptor. Canviar-la pot  donar  un valor afegit. , segons el  vestimenta  que adopti, evidentment. La pureza de un  soneto no indica la ideològia, sino una capacitat , vinculada  a la divinidad  ?  o al treball  treball  del poeta lliure de carregoses fatigues ordinàries ?
Brossa  va seguir les indicacions de Foix i  com un bon treballador, va poder fer versos en bella forma sonètica.... va dominar la forma , si però la qúestió és la de sempre, parlem del  CONTINGUT.
No trobo cicles, ni amb  "bi" o amb "mo" en els escrits complets de  MARIÀ MANENT, ni   en el que porto llegit de PLA . Ni en ESPRIU ,   Què tenen que no tenen entre les cames dues àgils rodes aquesta gent ?  Aquesta absència fa sospitar , recelar no poden estar aquí  sense aquest requisit ... només per això ? Gaziel almenys se la venia per poder pagar el viatge  a París...  i era cara i bona... en els altres si la trobo, rectificaré i apuntaré presto aquí
Què tenia la ideologia del fascio  per haver  calat  en FOIX ? No me importa massa , la veritat , de què havia de disfressar-se amb cada circumstància històrica  que va haver de viure... si segurament va ser molts , deixe'm-lo estar, , no furguem  massa no sigui que aquell  dels anys vint faci massa pudor.  Si va ser admirador,, del fascio, deuria quedar ben lluit amb els actes dels actors fatxes en ambdues dictadures. El planyo  de tot cor,   deu ser molt fotut que et prohibexin la llengua, rao de ser identitària de la seva nació. Què podia esperar de la  pràctica  d' aquella ideologia ?
Crec que no he de  continuar confonent llengua i  literatura en que s' escriu,   
La veritat , tampoc  he trobat, bicis, ni falta que hi fa,  en  MERCÉ RODOREDA, ni  en TERESA PÀMIES,  la del fill  val i per tota la família. Però tenen  tota una altra cosa que   em fa pedalar amb molta confiança.
Què passarà amb BETULIA i amb les completes de MARIA AURÈLIA CAPMANY?
Deixo la foscor de FOIX,  les pells de brau   el serveixin  per sempre, per la claror vora mar  malgrat sigui la de Badalona. 


1 comentari:

  1. olé tus...
    a dia de hoy 16 de sep del 16 leo y te explico el comentario de FOIX a un tal OBIOLS sobre la muerte de FRANCECS LAYRET
    tu mirada es determinante la sorpresa es para recordar
    no es de los míos tampoco de los tuyos
    tiro de la cadena
    y seguro que ni se atasca
    mira que proponerlo para el nóbel
    pobre gent !

    ResponElimina