SOLC, era l' òrgan de la Parròquia de Santa Maria de Martorell. En el seu interior Josep Alemany dedica setze pàgines al tema de la portada Escriu en la presentació:
Ens ha semblat que la millor manera de celebrar aquest trentè aniversari és de donar la paraula a algú que des del primer moment combaté contra el nazi -feixisme ( Tomàs Salaet anà voluntari al front ) i prosseguint aquest combat arribà com a final d' etapa al camp d' extermini de Mauthausen, on continuà lluitant contra el nazisme en la pitjor de les condicions , junt amb altres republicans espanyols ( que foren els primers presoners en organitzar la resistència dintre el camp ), convençuts de la victòria final dels aliats.
L' entrevista és impressionant i encara dol. Els tres republicans de Martorell eren JOSEP SANCHEZ , RICART PEÑALVER I VILANOVA , i en TOMÀ SALAET. Van entrar al camp el desembre de 1940. Dels tres martorellencs només l' entrevistat va quedar. L' entrevista acaba amb el relat de l' alliberamet el 1945.
Recordar aquesta publicació .es recordar com erem i què feiem 40 anys enrere.
La publicació és un tresor igual que la oportunitat de conèixer i escoltar de viva veu el Sr Salaet en conversa informal en el cine fòrum un dia del mateix més en què va sortir la revista amb la projecció de NIT I BOIRA d' ALAIN RESNAIS, amb conferència de JOAN PAGÈS...
Josep Alemany fa una anàlisi brillant, proporciona
dades bibliògrafiques importants, el seu treball encara és un referent,
i un antídot davant la possibilitat d' intoxicació que hom pretengui
exercir.
Si hem commemorat l' exili republicà enguany, el proper 2015, recordar l' entrada i la sortida o no sortida, alliberament dels deportats als CAMPS DE LA MORT serà una obligació impresecindible i una necessitat de la memòria personal i col·lectiva. Encara que el record no necessàriament cal vincular.lo a dades concretes del calendari.
SOLC és un paraula bonica, carregada de sentits. sot de l' arada, evidentment, i fonamental, però també , arruga,daplicat a encarrilar, , m' agrada especialment TRAÇA LLUMINOSA , emprenta , altres fisures, el del vaixell també es diu així, encara que aquest s' esborra ràpid...
El que va deixar el 29 i altres, com el somriure de MARILIN, entre pàgines del DIEC un dels primers i més valuosos punts de llibre, aquí estan, com si fos ahir mateix igual d' oberts, no s' esborren i diuen alguna cosa així. EH, ! QUE NO TE ALVIDO !
La bellesa, , la paraula, , és l' escletxa per on ASOMA el caos. EUGENIO TRIAS crec que va dir que LA BELLEZA ÉS EL VELO QUE LO CUBRE,
En aquell temps el SOLC aquest i altres, no necessàriament de la revista , ens el descobria,
Buen artilugio pera empezar a conciliar ètica i estètica ?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada