divendres, 26 de desembre del 2014

AMITGES
líneas de altura, crestas de todo lo creado 
RILKE, Elegia II




Avui he pensat  que 1800 és una data històrica on m' agradaria, tornar  com  al  REFUGI D' AMITGES i, si fos possible,  fer-hi  llarga estada.
En  el circuit de la història d' occcident   1800 i entorn,  com  AMITGES i voltants  en els   camins del  Pirineu, estem en una etapa  crucial 
Època de canvis substancialment elevats:   independència de pensament i de les colònies americanes de fa poc , la revolució  francesa  fonent  antics règims,  un músic, escoltant  aquest món ,un filòsof,guineu que es va soltar,  i sobre tot  un poeta, de poetes, HÖLDERLIN, en plenes facultats empenyent uns límits, d' un horitzó que ens el serveix com no limitant.

.......................

Manuscrit du poème l’Archipel de Hölderlin, 1800

 

Manuscrit du poème l’Archipel de Hölderlin, 1800

Hölderling, com  altres,  aturen  el seu CARRO DE FOC  en aquella data i en aquest indret. Qui camina és la musa, deixant  paraules , com pedretes guies per no perdre´s  per si la lluna dalt de tot arribats ens  fa perdre el sentit.

...................................

El  REFUGI D' AMITGES té un sentit de repte. Ho va ser  pujar  des de Espot tot  transformant  la visió sobre el mapa en viscuda realitat. Ho va ser fer front  a la incertesa d' haver de travessar congestes de neu sense un equip potent . La natura imponent  com aquesta  sempre acobarda. Les darreres pujades abans de la festa d' arribada, també.

El REFUGI, el sentim amb veu de  protecció en un entorn que sembla dir-nos que no ens pertany per més que nosaltres li diguem, conciliadors,  que ens agrada.  El llac, completament  d' hivern en el solstici d' estiu ,  fa 18 mesos, ho reitera. Era un any excepcional, aiguats i fosa alhora... va fer mal

I la lluna desfeta pels corriols ascendents  a la  impossible nit  ens aliena suficient

NÚRIA GARCIA QUERA, guarda del refugi , en aquella ocasió no hi era, la seva família  ens atén molt bé. Lògic. En dies i dies com aquest ha de voltar, per  aplegar paraules sensacions, emocions, indicacions, per nosaltres.

Ella és qui pot  posar veu a la natura per fer-nos  més fàcil l' acostament. Demiürg necessari en aquestes contrades. Com HÖLDERLING en aquelles 

Ha de guardar i tenir -ne cura de  les paraules i dels  passavolants   i si cal farà  un aplec  com ha fet ja en el seu llibre REFUGI D' AMITGES  Guia del CEC  publicat per  l' Abadia de Montserrat...  el 1996.: llibre que el tornaré a portar  sempre per coincidir  en un altra ocasió i poder parlar amb ella,  una important   veu i lluna  del territori.  

EPÍLEG

Aquesta imatge del MUSEU DE BADALONA  se m' ajusta en  l' imaginari el manuscrit de HÖLDERLIN



 

 

 

   




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada