dijous, 28 de gener del 2016

PROU FUM
Diu la pancarta   sobre  un fantàstic mirador  de  PUIG REIG. Des d´ aqui,tant  al matí  al bus    com a la tarda en bici  comprovem que tenen raó.   Tot queda boirós  i el dia anticiclònic enfonsa més el conjunt industrial  de la contrada en l' invisible LLOBREGAT. Un  passatger diu al conductor  que no es tracta de fum el fum , que era  vapor. Que es queixen per queixar-se , que el diable quan no té res a fer con el rabo caza moscas.  No ho sé, no estic aquí   no conec els diables  de la proclama,    però les industries sota PUIG REIG hi són.  i semblen fumar el poble.  Les fondalades boiroses , són només d' aigua en estat gasós ? 
Què diria el passatger  a SALLENT  ? 

Tres pobles avall, el mateix sol irradiant tota la seva potent  lluminositat al BERGADÀ , aquí  apareix mig   ocult per  naturals  ennuvolades de bonic vapor. 
La gran fumarola de la factoria potàssica , arriba riu amunt  ? No seria gens estrany. Pobres ciutadans !  La contrada resulta summament interessant per políticament incorrecta, (sé què  dir la veritat )   des del punt de vista  urbanístic, paisatgistic,  de contaminició, d' acumulació de residus ,d'  accecibilitat, etc.
Tornaré per saber més i seguir la SÈQUIA especialment en aquest tram i visitar més detingudament el poble i l' entorn , conèixer més les traces que permeten  entreveure els forats invisibles de la història, i reflexionar sobre el significat del pensament líquid, (BAUMAN) Clar que  tenint en compte el ric substrat i les emissions
seria igualment necessària una reflexió sobre el pensament  gasós.,la vall del Llobregat dóna per això i molt més., el fum  oculta però  la història no es vaporitza.
Marc Vilarnau ( nascut a SALLENT )  i Jordi Planell  ( de MANRESA )  tenen un llibre que es fa de molt bon estimar:  LA VALL DEL LLOBREGAT, 18 rutes del Pirineu al mar, Ed Farell 2012 ) En la nº 8  ELS AIGUAMOLLS DEL PLA DEL BAGES, La Sèquia de Manresa  i la Corbatera,proposen

un caminada  en forma de vuit , per enllaçar  dos espais humits al cor de la plana bagenca, els aiguamolls  de la  Corbatera i un dels trams més bells i emblemàtics de la Sèquia   manresana.
Ho faré, no m' acabo de creure que la menció al lloc no sigui fruit de la passió o amor pel propi territori de naixement . Em mou  la curiositat per saber  com la Sèquia travessa  la zona, no només la part descrita en la ruta senyalada, també abans a partir de Balsareny.


 De lluny sembla un turó nevat
No  dubto  de  la bellesa  ni de les bones intencions  dels autors
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada