dijous, 19 de març del 2015

ESPARREGUERA,


UNA GRAN BIBLIOTECA
amb un molt bon i modern servei
 BIBLIOTECA MUNICIPAL  L'ATENEU
Trobo el que cercava  i més.  La casualitat, fa que l' amable  treballadora del soterran posi a les meves mans un llibre fora de prèstec per antic. Es tracta d' una obra de teatre d' EDUARDO MARQUINA  feta el 1932 i publicada el 1933,  TERESA  de JESÚS, (ESTAMPAS CARMELITAS) de l' Editorial Reus de Madrid.
En una capital del teatre com ESPARREGUERA,  , quines altres sorpreses no ha d' amagar ?
Sempre és interessant saber com veuen la Santa els ulls de diferents èpoques. En plena REPÚBLICA, un autor  com l' esmentat, què diu ? Què podia dir ?   Com era la representació ? A qui anava dirigida ? Evidentment un auto sacro no sembla. Ni sembla que es mossegués la llengua, no tenia perquè
L' any 38 s' alia amb el bàndol  rebel  amb versos de coba al nou règim:  la paraula poètica al servei d' uns, els seus.
No acostumo jo  a mencionar res de ningú sense precaucions , però en aquesta pàgina  se' m dispara l'  aparell , Marquina fa dir a la Santa  Con mucho fervor  ( diu la nota indicativa, una mica esvaïda  )

En aquells dies possiblement no calia vestir la santa de SANTURRONA  ni beatificar més del compte,  ni tapar les paraules, 
Tot i que no he pres precaucions, l' obra em fa respirar  aires d' un context molt més oberts i sans .
Líbérrima alma en el mundo
És suggerent   pensar com devien ser  LA SANTA i tots els personatges  en un teatre en aquell ambient  en plena era republicana. El text del "déu" Marquina seria objecte  d' interpretacions diferents ? Sens dubte.
Marquina és autor del  text de l' himme nacional  espanyol, li va encarregar el Bombó que li va tocar de viure els anys vint amb motiu del seu casament, això diu la xarxa...  Diós! Què han de fer els creadors  per mantenir el pinso ! O no ?
En un bon llibre,  OBRAS  COMPLETAS ,de la BAC,  crec que trobaré el que estic cercant  sobre la creació lierària referida a la SANTA i la seva època. especialment per contrastar allò que volia amagar, o no, quan feia comparacions sobre la IMAGINACIÓ
Una Gran biblioteca ,insisteixo,  un bon servei  que no s' apaga. 
La visió que dòna el cinema i la opinió de CONCHA VELASCO, la deixo per més endavan,La lectura de l' obra de MARQUINA , també. Només per comprovar si  les seves ESTAMPAS són o no   ESTAMPITAS o carques    ESTAMPADES  en temps de més  llibertat i progrés, val la pena fer ús de nou de 
la gran BIBLIOTECA. La   deesa  acollidora i el sistema d' autoprèstec, nou d' un any, ens  esperen. Costa poc ara  d' imaginar una  TERESA SANTA  republicana  en èxtasi enbolcallada en la bandera  republicana   o és la deesa que espera el pobre hàbit de la Santa ?  



1 comentari:

  1. EDUARDO MARQUINA feta el 1932 i publicada el 1933, TERESA de JESÚS, (ESTAMPAS CARMELITAS) de l' Editorial Reus de Madrid.

    ResponElimina