dissabte, 28 de març del 2015



...le dieron una celda hermosa y apartada  con una ventana que daba al huerto como a ella le gustaba 
R Rossi,  Teresa de Ávila, BIOGRAFIA DE UNA ESCRITORA , p.183   escriu de quan Santa  Teresa està a Toledo  entre 1576  i el 1577
.
No sé si una HABITACIÓ PRÒPIA  és el mateix que una CEL:LA PRÒPIA, tan fa, ella va poder escriure  malgrat tot i desenvolupar la seva obra no només escrita sino vital.

En la seva carta del 7 de setembre  la Santa escriu:

Por esto me he holgado de quedarme ahora aquí, que en Avila hay mala comodidad para esto y aún por otras cosas
Epistolario, , A la M Maria De San José de Sevilla Carta 117, OBRAS COMPLETAS, BACp996

Des de Toledo en carta a JERÓNIMO DE GRACIAN entre altres coses escriu: 

 
 dice ( mi buen amigo Salazar )  que el "ángel mayor"  está muy contento de tener  sobrina entre las mariposas y que las tiene en mucho, y él le ha dicho de las águilas y no acaba de loarlas 
Epistolario, , A JERÓNIMO DE GRACIÁN,  Carta 119, OBRAS COMPLETAS, BACp1001

Crida l' atenció  la manera de referir  utilitzant animals, La carta podia ser llegida i mal utilitzada. En la correspondència amb  Gracián, important personatge en la seva vida,  utilitzaven  aquest  forma  codificada que en les notes  a peu de pagina sempre queda desxifrada:  "ángel mayor", INQUISIDOR general  !  Teresa tenia un important "libro en  esas mayores y peligrosas  manos exterminadoras", ; las "mariposas" són monjas  de su orden, descalzas,  y "aguilas" són monges  de la orden de los descalzos.
L' estada a  Toledo, sembla ser un període important en la producció escrita, a banda de mantenir correspondència, pot començar a escriure LAS MORADAS.DEL  CASTILLO INTERIOR  malgrat els problemes de salut i externs., D' aquest  castell surten les dues mencions que tothom pot llegir en  els dos  monuments  en llocs significatius de vora la MURALLA  d' ÁVILA. Monuments amb lletra escrita molt significtiva.
Són aquestes
"¡GRAN COSA ES EL SABER Y LAS LETRAS PARA TODO !"
 LAS MORADAS (1,5)



 Avila suposa  trobar-se amb les  paraules de la Santa, inevitable i agradable 


Aquestes imiten la seva grafia:
Poderoso es el Señor de enriquecer las almas por muchos caminnos  y llegarlas a estas moradas 
SABER LETRAS, CAMINOS I MORADAS, paraules clau que tenen un valor  que trascendeix el sentit únicament  religiós. val la pena haver fer un molt llarg i molt bonic camí per gaudir  d' aquesta, la seva ciutat  
TERESA DE AVILA,
DOÑA TERESA DE AHUMADA
TERESA DE JESÚS.
De vida literària exemplar ,   diu d' ella ROSA ROSSI a l' inici de la seva biografia
tota su vida fue una convivencia permanente con el riesgo  
L' intent de contrastar una  sola afirmació, LA LOCA DE LA CASA (?) empés pels versos de MANUEL RIVAS,
ja mencionat aquí amb anterioritat
Existe la boca de la literatura, 
la loca que habla sola,
como una  medusa
em porta a caminar per la lletra de la Santa   on la finalitat  pensada no és l' important , ho veig ara, sinó les lletres trobades   en el camí
Avu dia 28, la tècnica  , després de tres dies sense connexió, les  mans de tècnics sudamericans, mal alimentats i segurament molt mal pagats, han fet  possible la re  connexió a la xarxa.  Miracle de la Santa ? Un regal en el seu important aniversari ?
Els de Saber i Ganar també han fet record. Felicitats, Els concursants no sabien algunes respostes, no han llegit  prou. Teresa de Àvila  mereix gran consideració,, Què li va passar a GABRIL FERRATER  amb ella per no poder llegir més de 30 pagines d' un determinat llibre ?  Quina mena de barreres , muralles  planteja l' escritora ?
Algú del qual es pot dir això ja en el seu temps
"Fémina inquieta, andariega, desobediente y contumaz, que a título de devoción inventaba malas doctrinas , andando fuera de la clausura  contra el orden  del concilio trentino y prelados, enseñando como maestra  contra lo que San Pablo enseñó, mandando  que las mujeres no enseñaran"
invita a franquejar qualsevol limitació en l' accés. ( la de l' idioma, llunya, borrós,inicialment , es pura forma, cada vegada  el castell descobreix més i més els passos d' entrada )
Diuen que ho va dir el nou nunci, Filippo Sega,   nomenat  l' agost del 1577,  i enemic... clar que també tenia un amic important: el rey. Apasionant època, poderós braç.
(Referència de Rosa Rossi, O, C. p201- 202)
Això continuarà. El d' avui és aquí al bloc BV ici, és  l' inici.
Eduardo Marquina,  en temps Republicà teatre !..., Els SIMPSON  en la seva sèrie ! Què dirà la sèrie de TVE    programada per precisament aquesta Santa setmana ?   Serà temps per parar atenció ?personatge important.!
 La X de TÀPIES tan important com la seva T. L' importunaria a aquest artista  que la boca que parla sola  digués TERESA sense un rostre concret ? La X inquisitorial i constant no va poder tapiar ni  aquella ni cap boca, pot posar-la sobre la lletra ja escrita ,però  mai  ningú pot fer callar   tal boca






    



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada