dijous, 16 d’octubre del 2014

PASSATGES DE FRONTERA
De memòria recent, coneixem   TAVASCAN, inici  dels nonstres camins de neu, amb un monument recordatori a les dones que havien de ser de ferro i un altre memorial recordatori als que van passar cap a la fredor de l' exili per aquest  imponent indret.  
A MONT LLUIS, lloc de pas interterritoris,  quasi a final d' hivern ens va d eixar un càlid comiat de neu. Desconec si existeix cap monument de memòria . Nosaltres el tenim dins.
I LA BOLSA DE BIELSA ? L' assitència al seu PRIMITIU  carnaval  del febrer no va fer oblidar que les cases noves del poble no ho són perquè si. El PIRINEU PASSATGE I FRONTERA  DESCOMUNAL, ens atreu, per per aquests i molts altres motius.   Iniciem l' estiu a PLAN. Una  caminada al PUERTO DE SAHUN i al PICO de CABO  PIENTES, no era perquè sí.El guia  va entendre perfectament el sentit i  no va parar d' explicar la història real, els esdeveniments del passat, La memòria no és feble en aquest indret, està al descobert. Ja n' hem parlat en una a altra entrada. Llocs com aquest també són nostres. 
Oblidava un lloc important:  COLL D' ARES, i  a NÚRIA el COLL DE FINESTRELLES
Quan exercíem de joves excursionistes, les fronteres  dalt de la muntanya tenien un valor molt relatiu,cosa diferent eren les DUANES, allò si que eren barreres de veritat   de por i límit, amb demande de paper de pas.  El PAS DE LA CASA  va ser el primer PASSATGE DE FRONTERA del qual en aquell temps i en la conversa d' un amics entranyables vaig prendre coneixement..

I el diumenge, a PORTBOU... descomunal  el  PASSATGE de la història. Enfonsarà el seu pes la inútil FRONTERA ?

Els PASSATES DE MEMÒRIA ANTIGA, Segarra, Vic, Lluçà, reservats per  a LA DISPERSIÓ  d' un altre dia, encara que és difícil que en un país com el nostre , trobar un lloc que no hagi estat en el passat o en un moment o altre de la història un lloc de FRONTERA o de  PASSATGE

LAPSUS
No va ser diumenge, va ser ahir dissabte

ALTRES FRONTERES
La Cerdanya és un passatge prou planer, natural.  LA GUINGUETA D' IX, i BOURG MADAME  eren passos avui esvaït  que fan pensar , que les fronteres estan també esvaïdes. Potser si , no pas els països i les  seves diferències  en moltes coses. No hi ha fronteres com abans però els contrasts a cada banda si que són remarcables.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada