dimecres, 22 d’octubre del 2014

ALICE IN CAN SEDÓ









He recorregut LA COLÒNIA SEDÓ D' ESPARREGUERA  .La memòria històrica em porta familiars i coneguts que han treballat en el tèxtil. La geografia del recorregut d' avui  des de LAFLORA d' OLESA  , em porta a igualment a vincular  aquelles vivendes marginals avui dia, amb aquesta  Colònia punt i final de la ruta  ruta d' avui . Recordo que m' han parlat d un  pas de palanca  per anar a treballar a CAN SEDÓ  des d' OLESA,lògic és a un pas a l' altra riba  del Llobregat. Avui no hi ha pas.  Queden les construcccions  igualment d' estil colonial,  Per memòria , les conservaria, per paisatge industrial, també. Des d' ESPARREGUERA, la percepció és de continuïtat entre  els edificis històrics   de LA FLORA i la Colònia,  és molt evident a  banda i banda  del riu. El   Llobregat,  des d' aquí estant, part alta d' Esparreguera és  imperceptible.


La porteta  amb la bici  m' ha recordat la imatge D' ALICIA en terra de MERAVELLES .
La "colònia"  podria ser , una terra de meravella. Per la pretensió de l' empressari AMO, segur.
Com en molts relats, ALÍCIA, EL MAGO DE HOZ, la caiguda , el passatge per un forat, és l' inici de l' aventura. El Bar de la COLÒNIA SEDÒ, tancat, i  verd llampant, no disimula la foscor,   és ideal  per iniciar-la aquí. I per preguntar. No tinc sortida si entro al recinte ( jo,al bar, no estic segur tampc de la operativitat de les sortides) ,  m´informa l' amablebarman Des de la colònia no puc seguir cap VORA RIU.  Com a la costa, l' AMO s' ha apoderat de la riba , deixant el riu lluny de les rodes de la meva bici.  Toma CAMÍ VORA LLOBREGAT ! 
El forat negre  de la història  és present. Surten encara i com sempre ombres sense parar a poc que hi entris.
El CARRER DEL BLANQUEIG , sembla una metafòrica broma.
Passo per altres,  COTÓ,  URDIMBRE, TALLERS,etc, estic en una autèntica meravellosa  industriosa ciutat,  ,m' agradaria saber si els obrers i obreres de l' època els coneixien amb aquests noms.
El somni de l' AMO podria ser aquesta  RECARGOLADA ESPECTACULAR XIMENEIA ? Cua ENTIRABUIXONADA EN LÍNIA CAP EL CEL DE LA SEVA SENYORA  FABRICA. Els senyors modernistes, fills d' indians o ells mateixos post / esclavistes,    es podien permetre aquest i altres somnis.  Una ximeneia de somni ? Millor  una metàfora de  la manera de tractar l' AMO als seus,no ?  , una altra volta de tuerca. Una manera de retorçar l' esclau una mica més per treure-li  més  el suc,  fum contaminant en aquest cas. La mare que el va fer !
Per la meva  precisament  germana  ALÍCIA,, per la DOLORS, per la Tia MARIA...  en altres complexos fabrils  riu avall ,  potser sense detalls modernistes , el tèxtil va ser més que somni, una completa PESADILLA, un mal son , fins la reconversió: van venir uns altres, AMOS ,  que s' endugueren els draps, ara són a  BANGLADEIX, INDIA, VIETNAM, LA XINA,miro  sempre  les etiquetes  MADE IN...  
Un somni, de les persones nomenades era sortir del forat negre que soposava el  treball urdint filats interminables amb màquines de  brugent   esgotador i devoradores de qualsevol  cosa que suposés vida útil. Ara el capital blanqueja igualment, tant com  deslocalitza,. Fa pena sentir parlar  els habitants de les colònies. Els de Terrassa , fan aplec amb antigues obreres, moltes obreres. i fan filats recordatoris del passat, de veritat volen recordar, o és l' alivi de la tortura ara per fortuna  inexitent.
Feliç somni obreres de TERRASSA !
 Quins  somnis tenen els amics de l' ASIA ara?  M' agrada pensar  el de  sortir  de la misèria , el de no morir esclafats sota els terrorífics mahons  del somnis  d' altres senyors , empresaris occidentals i dels seus lacais, i capos d' allà.
La ximeneia promet una espectacular foto. Tornavís foradant  el sol de la tarda !
Em poso al mig del carrer. Una explamació meva, VAJA PIAZO XIMENEIA , de veritat que és expectacular,-  obté com resposta comunicativa la reprobació i mal gest del camioner de l'  empresa corresponent,  - cal recordar que la Colònia té vida actual per part de diferents empresen que ocupen naus i recinte , comentari amb gest de reprobació perquè estic obstruint el pas i em pregunta si he d' estar molta estona. M' aparto de seguida.  No vull ser cap obstacle per a la circulació.
Indiferència de l' obrer davantr el somni de l' AMO ?  Molt de  fum  de molta mala llet cremada ha sortit ha sortit per aquest forat.
El camió d' una altra empresa en una cantonada entre carrers amb escales vies ferrates  aptes per a la circulació de BATMANS, podem llegir  :
TU DE QUÈ HELADO ESTÀS  ?
  Fill de perdedor de guerra i d' obrers , no puc obviar el que sóc   la bici, tampoc,
Me' n vaig amb les meves ombres  i amb ella  entre cames, com sempre .




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada