dimarts, 30 de setembre del 2014

ULURU, MONTSERRAT  i altres elevacions més que espirituals
EN TALEIA DOS
Una vegada  s'  ha pogut experimentar la sensació de plenitud   dalt d' una   ATALAIA o simplement  gaudint en  la seva contemplació,   com totes les coses que tenen certa  arrel biològica, porten al desig d' experimentar-la una i altra vagada.  Li va passar al Rei Jaume I i al seu amic Verdaguer
Aquest desig s' esdevé TALEIÓS, és a dir impulsiu, irrefrenable, insistent obsessiu  a poc que ens deixem.
És aquest el motiu pel qual  l' atracció per les TALAIES, sembla no tenir límits. ?  Fins i tot alguns cerquen la sensació de manera molt artificiosa,: pugen en globus. I  els més potents milionaris, els romans d' avui, intenten alçades estratosfèriques.  Què déu els boneixi tan  a prop com pugui.
Les associacions excursionistes  es van instituir per donar sortida a aquesta atracció.  Sovint transformada amb la mel de les paraules en  ESPORT D' AVENTURA, EXTREM NOSEQUÈ... ratllant el risc,, i abusant.
En realitat  hem de veure una manifestació  de  la impetuositat humana. Una mena de quasi  instint  inscrit en la nostra natura, en  l' ADN cultural,  segurament iber entre nosaltres, , que ens marca i  guia, tant cega com  instintivament.
No es que sigui natural, és que a passat a formar part de la nostra natura humana
Afortunadament a CATALUNYA, elevacions proveïdores  , podem comprovar.ho,  només  obrir els ulls o mirar per la finestra,, no ens en falten.
Els australians poden satisfer els anhels d' elevació espiritual en la vermella roca al mig de la  immensitat de la infinita  plana,  Sembla que ULURU  és   l´  única atalaia de què disposen, Tots hi volen pujar, tels turistes  no peren. Han hagut de posr limitacions perquè , es clar la gasten i pot desaparèixer.
Nosaltres, sabem la sort què tenim no tenir MONTSERRAT tan proper i  per tenir-ne tantes  altres igualment  properes
Als EEUU, posem per exemple,  gran imperi , no són tan afortunats  País   més aviat de planures , han d' inventar  gratacels, i els viatges a la lluna.. Passa als països de constitució més aviat plana , Les catedrals i la gran TOUR EIFFEL què són sinó  maneres de satisfer el mateix instint  per uns medis, medis no naturals  I a MENORCA, els TALAIOTS, a GALICIA ELS CASTROS... no oblidem que la cosa ve de lluny. No oblidem el cas del JAPÓ, malauradament avui amb luctuosos fets  dramàtics. El gaudi allà ha tingut un terrible preu.
La fortuna ens ha vingut  de cara per la   nostres accidentada  geografia
Fins i tot a la PLANA de LLEIDA , quan passa la boira, poden gaudir de vistes impressionants de la neu en l' horitzó  i identifiquen muntanyes de contrades una mica estrangeres però nostres de vista
Hem de compadir els pobres australians. Només tenen un ULURU ja esmentat.  D acord que és en el circuit mundial de la espiritualitat  i que ho han de gestionar  com poden. Haurien d' aprendre dels monjos i patronats de MONTSERRAT, on sembla que les escales per pujar no la gasten tant, Les veus del desert clamen respecte pels llocs sagrats.
Jo no deixo de pensar cada vegada que el veig, sigui d' on sigui  en  MONTSERRAT com  el nostre ULURU. No sóc l´ únic. Es tan evident que fins i tot  qui ha estàt  ALLÀ BAIX, ho no pot deixar de corroborar la comparació
Bé, també  són ULURUS,  EL MONTCAU i el TAGAMANENT, el Tibidabo i Montjuïc, el PUIG MADRONA, fins i tot als POTAROJA la tribu de terres més semblants de color a les d' AUSTRALIA, tenen el seu  particular, i ben visible , li diuen  L' ERMITA,   sembla que abans de l seu esmicolament progressiu, tenia castell per dir els mes proper a la meva vista i desig  etc, etc, i no oblido EL COSTABONA i ELS TORRENEULES i sobre tot sobre tot EL PEDRA, Sempre tan plens  de personal ansiós per assolir cotes de misticisme cada vegada més elevades. Sort de tenir tants de tota mida i arreu. Tothom en pot accedir a la seva ració. Penso que tota elevació és bona si es es puja de cor  nu i net d' esperit  per entomar el més que necessari vital fruit místic.
La fortuna somriu malgrat l'  accidentada  geografia, insisteixo.Malgrat algun inconvenient comper exemple  si,
RIDLEY SCOTT  hagués volgut una THELMA & LOUISE amb espectacular persecució i despenyada final , a Catalunya ho hagués tingut  complicat. No conec  una plana tan adient  com aquella,  per fer córrer  els mossos kilòmetres i kilòmetres  per fer-los acabar   espenyats escena de salt final -  tan espiritualment dramàtic. Avantatge dels USA No obstan,t RIDLEY ho hagués tingut molt difícil  entre nosaltres, cas de haver d' escollir  precipicis, ataliats o no,  per una peli protagonitzada per dues ciclistes, Intentant per exemple protegir els seus ulls, d' uns  amatents mossos de quadra.
No obstant , no sabria quin escollir  ni on ESPENYAVBICIS,. Aquests els   deixem per un altre Tampoc no en falten.
Gràcies forces tel·lúriques per haver.vos rebregat  tan apasionadament entre nosaltres
Pràcticament heu  creat  un circuit de CATALUNYA DES DE L'AIRE,  sense necessitat ni d' helicòpter ni d'  avioneta.
Els nostres ULURUS, ulls  des d' on la terra ens mira  i generosament ELLA deixa que l' admirem són molts.
Resesenyo només uns quants, pocs, en comparació, els que he pogut abastar  de moment
La CREU DE L' ARAGALL
L' ULURU DEL BERGADÀ
El CASTELL DE LLIVIA
MONTSEC

SANT LLORENS DE MUNT I EL MONTCAU 
LA BONAIGUA 
EL BALCÓ DE CASA, 
.
sempre és el recurs  més proper per satisfer  aquestes i altres necessitats perentòries

Aquesta entrada va per tu, CASTRO. Tu saps gaudir  de les alçades, les reals,  les  musicals, i aquelles que  fas i es fan  amb la  paraula. 
Tu ets talaia. No te n' escapes ni en el nom. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada