diumenge, 7 de setembre del 2014

COSTA BRAVA DESBRAVADA

ESBRAVADA
DESBRAGADA
DESTRAVADA
DESGRAVADA

Quan algú rera l' ordinador em  subratlla incorrecte "desbravada", apunto les alternatives.Són igualment escaients aplicades a la costa entre BLANES i   PORT BOU, especialment el "DES-"  despectiu,  li escau quasi sempre. Costa molt de  trobar-hi algun pam  de net.
El mar entre PORT DE LA SELVA  i LLANÇÀ sempre es bonic. La ratlla costanera... uf ! Pel CAMÍ DE RONDA es troba aquesta farola trencada

Crec que la COSTA BRAVA és això. Una trencadissa continua del paisatge. Un invent que algú va dissenyar fa ja més de 100 anys i que ha rebut  de valent per tot arreu,  com  aquesta farola, diuen de disseny també.
O no ?
Seguim el camí
Som  en una   GR , la 92, un tram de luxe, 
Una costa és brava, ho diu el  meu manual de  Geografia catalana, sempre que la muntanya arriba al mar directament. La dissenyada Costa Brava geogràficament, a vegades  és brava, a vegades, no. A la majoria d' aquesta costa allò que s' aboca directament  davant  de la muntanya, són   cases, urbanitzacions , construccions de pisos, apartaments. La costa se´ns ofereix així molt  poc brava, més aviat  la veiem  des merescudament ESBRAVADA,, i EMBRAGADA , i poc DESTRAVADA.
És un miracle o el  fruit de la voluntat i lluita que   hi hagi  camins  vora mar  com aquests i que els podem gaudir  a pesar de...
Mireu aquest com de "Brava" té   la casa :
La GR li passa a tocar les cortines, segurament penjades pels amos  farts de voyers. Pitjor per ells 
LUIS GOYTISOLO, va estiuejar  de petit amb la seva família a PORT DE LA SELVA. Els seus records estan recollits en el seu llibre ANTAGONIA. L' episodi  on descriu alguna cosa d' aquí sona a AGONIA.
JUAN GOYTISOLO, què diria ? El seu article del 10 d' agost a EL PAIS  no nomena la Brava. El que s'  ha  fer al CLUB MEDITERRANÉE del Cap de Creus,( al fins de la foto ) caldria  que tingués continuïtat   aquí i allà ? 
L' excursió del dia comença i acaba a l estació de Llançà
Lleig ? 
No pas mes  que els "adefesios"  ( com diu GOYTISOLO )  costaners  que acabem de deixar al nostre pas.
En el  lloc i l' entorn   hi ha poca cura, com en tot el que és públic. A la costa imperen uns altres valors.
Al centre del nucli antic de LLANÇA no passem de llarg ni per LA PLAÇA DE LA REPÚBLICA ( Amb el forat del  refugi de la guerra  )

Ni sense que el seu ARBRE DE LA LLIBERTAT, amorosament  ben conservat,  de les agressions  històriques  que també ha  rebut,  ens aculli  amb la seva beneficiosa i protectora ombra.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada