divendres, 19 de juny del 2015

BENVINGUTS A ROSES


La Badia va ser candidata a estar en la llista del club de les badies més boniques del món. No és  gens estrany. No sé què se n' ha fet exactament.  El recorregut d' avui,    a vista general, avala la inclusió: és molt bonica. Un gran paisatge de Catalunya. Alguns punts de lletgesa, però  i malhauradamnet,  la farien fora de  pet. L' organisme que dóna el títol ha hagut de fer una mica la vista grossa  i segurament  va mirar en un dia de tramuntana  que té la virtud d' acostar al mar la grandesa del Canigó i trastoca la visió de les coses. L' organisme on el pes  dels interessos   empressarials  podria fer sospitós tal  guardó. En fi és la costa explotada i  depredada,   és la  història de la de DESTRUCCIÓ DEL PAISATGE constant en tota la línia  mediterrània observada des de TARIFA fins a  PORTBOU.
Veiem
Ep! Un bon començament,  què és això ? Un aiguamoll amb aigua,  a tocar de la carretera . Suficient per recordar que es va lluitar pel seu salvament a l' inici de la democràcia .La zona , aquesta part de la plana, estava més que comdemnada a ser urbanitzada fins el mar  a la brava. Com la gran i mísera EMPURIABRAVA, toma i SANTA MARGARITA , uF!  La lína de la costa hagués estat un Benidorm, però avui només despunten gratacels a l Camping LAGUNA, a la boca de la MUGA i uns torres de SANT PERE PESCADOR. La lluita per salvar els aiguamolls, va preservar  el futur guardó  i avui farden els capitostes de tenir parcs naturals . mentida una forma  de posar fre a la  seva depredació salvatge.
Van tirar una ratlla i van dir: aquí arribeu i d' aquí no passeu ?
Es van limitar de bon grat o per llei ?

Crec que la democràcia no va arribar a temps  o també  podria  ser que  es "ells" pujaven més ràpid muntanya amunt. O va ser territori militar estraègic intocable ? Som  a sobre de la PUNTA FALCONERA   De tota manera el que queda a la dreta, què te de bonic ? Plantes seques i pedres , el no res  si comparem amb les boniques cases  que omplen de color i  boniqueses afalagadores dels nostres sentits transitòriament atrofiats







La tramuntana allunya els banyiestes, la majoria tots jubilats, i fa visible el quasi tancament de la badia allà al fons amb LESMEDES I CAP DE BEGUR.









La badia de Roses ha entrat al club de les més belles del món, l'única de la costa mediterrània de la part de la península ibèrica. Un club avalat per la Unesco i del qual formen part 37 badies de tot el món. Roses, Castelló d'Empúries-Empuriabrava, Sant Pere Pescador i l'Escala ja han rebut oficialment el títol que acredita l'ingrés al club. Representants dels quatre municipis han presentat el títol aquest dilluns a bord d'un vaixell al mig de la badia i han anunciat que crearan un ens comú per gestionar les accions a dur a terme per promocionar-se com una de les badies més belles del món.



La Badia ens enganya, fa de mirar per no veure el que tenim darrera. Oblidat ?  Transtorn mental transitori
La faig ben gran perquè es puguui llegir bé el nom del carrer
Una mica més endavant acaba la voreraen una mini placeta rodona i comená el camí de ronda fins a CADAQUÉS, La meva bici em diu que millor prengui la pista , enfilo el carrerpPaul GAUGUIN
Sorpren la vista del Pirineu al fons Quanta,  quanta costa  podria haver estat construïda ininterrumpudament sense treva fins a LLançà.
Però no, hi ha racons...








Descobreixo una carretera ? , pista asfaltada  que no em surt al mapa oficial  que diu enllaça Roses amb  Cala Montjoi , entenc ara com era possible sopar al BUlli sense perill de la pista. Em desencanto nomès una mica , i decideixo arribar al CAP DE NORFEU pista amunt
Grandiós PIRINEU de vora mar, No ?  Una gran ruta, un obsequi   de la natura... Quina benaurança deixar-ho tal qual per generacions , mira no sé m' ho repenso, vull el meu tros, una parcela per a mi sol  i al futur que el bombin !






la primera vegada que vam passar per aquesta part venint de la edificada Roses ,va ser   impactant,  l' absència de construcció, i la que hi ha, tant simulada i limitada ens van reconciliar amb la humanitat en tant és capaç de preserva , sense destruir un trocet important de món
Al mig de la platge un desenbarcment de mariners, turistes, omple de cridòria i música un silenci massa aplaparador per ser tolerat .
Pista  amunt diem adéu al cap de Norfeu, perquè aquest nom ? i a la Badia

Malgrat tot  és bonica, indubtable,  i mereix el guardó. 





,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,





Els representants dels quatre municipis han fet la presentació oficial d'aquest guardó en el transcurs d'un viatge en vaixell per la badia en què hi han participat empresaris turístics i un grup de blocaires internacionals especialitzats en Turisme que han participat al congrés TBEX fet a Girona.

La candidatura d'accés al club de les badies més belles del món es va aprovar inicialment en l'assemblea general que es va fer el maig de l'any passat al Senegal, però no ha estat fins a l'assemblea d'aquest any, celebrada aquest mes de setembre entre Grècia i Turquia, que s'ha oficialitzat l'ingrés de la badia Roses.

En la decisió d'acceptació de la badia de Roses hi han influït els principals atractius de la zona: els tres parcs naturals, les ruïnes d'Empúries, els més de 45 quilòmetres de platges -moltes d'elles amb la certificació europea de qualitat EMAS-, la gastronomia, la gran varietat i possibilitats de fer esports nàutics, terrestres i aeris, entre d'altres.

L'ens comú que crearan els municipis començarà a treballar en la confecció d'un pla d'accions de promoció i comunicació i d'un pla estratègic en turisme sostenible.

Una important eina de promoció a nivell internacional

Els municipis afirmen que aquesta marca de qualitat pot ser una important eina de promoció a nivell internacional. Així, l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha afirmat que "aquesta és una oportunitat que ens donem les quatre poblacions per posar en comú els nostres actius". Per Puig, "sumar és potenciar la nostra oferta, especialment aprofitant un paraigües com és el d'estar entre les badies més belles del món".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada