diumenge, 17 d’agost del 2014

LA VALL DEL CORB, GUIA:  LA MARINADA

No hem estat encara a la vall del Corb, i mira que n' hem sentit a parlar, del seu  riu, de trajecte  geogràficament estrany   i amb un acabament...  del tot desdibuixat ?
No conec guia millor per aquest racó de món del secà,   que aquesta:

Sí,  LA MARINADA  és   la paraula de Lluís Foix que,una vegada més,   guia 
El Pròleg, l' HÒSTIA! de poesia com el llibre.
Ah ! I un capítol,  el 3,  A L' ESCOLA EN BICICLETA

Si  ara hi  vaig, ja  serà per sempre més amb la  companyia de la veu i de la  tendre mirada  de l' autor. Insisteixo, tocat de la marinada,  que, com  no ? ens ha donat  de ple.

Igual que a l' EMPORDÀ no tornaré  sense " la guia " -mirada-  de PERE COROMINES, " LES GRACIES DE L' EMPORDÀ"  que port el subtítol de " Poema en prosa"  editat el 1919 a Barcelona, però acabat el 17 d' agost a Sant Pol de Mar  el 1918. Una delícia  de mirada !  El llibre el té la FUNDACIÓ PERE COROMINES DE SANT POL DE MAR. ( cliques a sobre i el pots llegir )   M' agrada, crec que adoptaré aquest títol,GRÀCIES DE... ,també  perquè  entre les Trenta dues esmentades  ( i mil )  de l' Empordà,-  diu l' autor que les comptis -    hi posa els burros de Viura,  les oques de Sant Cornelis  les gallines de Marsà, que van a ponre a Garriguella, les eugassades  que pasten a les planes de Castellò, el vi ranci, "les entelèquies que dormiren en el camí  de la veritat" etc. etc.

Val la pena anar a Sant Pol  només per  fer estada a la Fundació.   A més de assistir, si es vol,  al casament del mar i la terra, amb convit o no de tres estrelles, o per  pujar a Sant Pau per distreure de franc  la gent del poble fent  ombres projectades  sobre la  seva gran paret,blanca, com de cinema  amb el sol caient o amb els focus de nit.
Són gràcies de Sant Pol.  Tots els pobles i contrades les tenen.Clar que si !
Les boques de la terra, Pla, Coromines Amades. com Lluís Foix  ens les senyalen amb molta cura
SALOU,per exemple  les té, LES TRES GRÀCIES, nuament protegides al jardí de la  Torre Vella. Salou en té més de tres. però també  s' hi  poden comptar moltes més de DESGRACIES,  costaneres fonamentalment. Segurament han estat mirades i registrades  ja  per JUAN  GOYTISOLO.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada